Våren 2012
Första bilderna på nya taket
Bilder från maj
Fler bilder från renoveringen
Renovering pågår
Profilen – Maria Tengblad
Dukke til utlodning i oktober
Bussreise til Cordoba
Marie-Louise 70 år
Påsken 2012
Våra missionärer – Bakkes
Marsbilder
Karlsen’s i Kongo
Världsbönedag 2012
Besök från Halden
Januari och februaribilder
Gemenskapskväll

En bild på nya taket

nyataket
På bilden ser du nya innertaket i Turistkyrkan. Ventilerna för ventilation / luftkonditionering syns i taket. de är totalt 12 st sådana. De mörka listerna närmast väggen kommer att målas. Ännu är inte den nya kompletterande LED-belysningen i taket monterad. Även de tidigare lamporna ska upp. Mer bilder kommer mot slutet av maj.

===============

Bilder från maj

maj2012_1I maj har det varit gudtjänster i Svenska Kyrkan p.g.a. vår ombyggnad. Förmiddagsgudstjänster, Hela kyrkan sjunger, och musikafton.Ett stort tack till Svenska Kyrkan för det fina samarbetet. På bilden ses en grupp samlad i pastorsbostaden till bibel / böne samling
maj2012_2Detta är Bengt Winroth, en duktig pianist och vissångare.
Han har varit Bernt Nordströms musikaliska stöd under maj.
Tack Bengt!
maj_1Bengt som vissångare
maj_2Bengt Winroth, Bambi Elinsdotter och Bernt Nordström
maj_3Bernt som solist.

===============

Fler bilder

reno_Bernt dammsuger ljusrampen varvid det upptäcks att monteringen  är farlig och måste bytas.
reno_2
Kyrkan byter färg.
reno_4Målare: Johnny Åbom
reno_5Målare: Rolands son, Bernt Nordström, Roland Berntsson och Villy Jepsen.
reno_6Nyslipat golv.
reno_8Nästan
klart, bara mer belysning ska till.

===============

Renovering pågår

Renoveringen av kyrklokalen flyter på enligt plan (faktiskt före plan). Bilderna tog pastor John vid starten av renoveringen. Maj-pastorn, Bernt, rapporterar att det nya taket nu sitter på plats.
renov_1Dammigt värre när gipstaket rivs ner.
renov_2Blir spännande att se det nya taket.

===============

Profilen: Maria Tengblad

Maria-TengbladMaria Tengblad                            Bild och text: Börge Schönbeck
Det första du lägger märke till när du möter Maria, är hennes ögon som är pigga som en ekorres. Intresserat ser hon på dig och sådan är hennes personlighet. På djupet intresserad av andra människor och på djupet intresserad av att föra dem till hennes bäste vän, Jesus.Hon föddes i Sundsvall, en stad mitt på Sverige, även om vi söder om Stockholm tycker den ligger långt i norr. Vid fem-sex års ålder  flyttade familjen till Sävsjö i Småland. Redan som barn var hon en intensiv och livlig person, något som fortfarande sitter i, men jag jobbar på det säger Maria skrattande. Jag var sprallig och hade många kompisar.Det var i Sävsjö som jag blev frälst vid tretton års ålder, döptes och kom med i församlingen. Det var min mamma som var min förebild på detta område. Hon var medlem i pingstförsamlingen i Sävsjö, och var en kvinna som tjänade Jesus i hela sitt liv. Mötet med Jesus växte fram i mitt liv. Det roligaste jag visste var att få vara med och sjunga. Det var ett rikt musikliv i församlingen.Jag gjorde olika andliga upplevelser allt eftersom och blev andedöpt vid femton års ålder. Denna upplevelse gjorde att jag blev frimodigare och jag var ofta ute och sjöng och vittnade.Pappa köpte ett piano till mig när jag var tio år, för att jag skulle lära mig att spela, och det gjorde jag också. (Vi har hört det i Turistkyrkan). Men sanningsenligt tyckte jag det var roligare att sjunga.Efter realexamen visste jag att jag skulle bli sjuksköterska. Jag gick på sjuksköterskeskola i Växjö. Där trivdes jag från första början och visste att jag kommit rätt. Jag älskade att arbeta med människor och framför allt med barn. Större delen av mitt liv har jag jobbat med barn, först på barnavdelning på sjukhus och sedan som skolsköterska. Jag tycker själv att jag haft världens bästa jobb.Max kom in i bilden vid tiden för sjuksköterskeskolan. Jag gjorde min praktik i Karlskrona i Blekinge och Max är från de trakterna, så då träffades vi. När min utbildning var färdig gifte vi oss och flyttade till Sävsjö, där mina föräldrar bodde kvar.Nu bor ni i Huskvarna, har ni alltid varit Småland trogen? Ja, vi flyttade till Huskvarnabygden 1969 och har bott i dessa trakter sedan dess med ett undantag, för en tid i Skåne.Det blev fyra barn och de är gifta allihop. Vi har också fjorton barnbarn.Max och jag har jobbat med barn och ungdomar i församlingen hela tiden. Söndagsskola, ungdomsverksamhet och olika grupper. Vi har haft fosterbarn hemma, kortare eller längre tider, detta med barn och ungdomar har varit så viktigt för oss.Vi har märkt att ni haft lätt att skapa kontakter nere i Fungirola. Har ni alltid varit så?Ja, vi har alltid haft ett öppet hem dit många människor kommit. Vi tycker om det livet.När Berit och jag mötte er, det mötet som blev början till er vistelse i Fuengirola, då bodde ni i Skåne. Hur kom det sig?

Max och jag har alltid haft en tanke att vi borde flytta till Skåne. Egentligen handlade det om en slags missionskallelse. Vi ville påverka det skånska samhället, där det inte finns så många troende. Man sitter fast i arbete och barnen går på skolor, så det blev inte förrän vi blev pensionärer. Då talade Gud tydligt till oss om att flytta till Skåne och Sjöbo av alla platser. (Sjöbo har tidigare varit känt i Sverige för att främlingsfientligheten där varit stor).

Vi fick fina år i den nystartade församlingen, nästan fem år. Vi arbetade med Alpha-kurser och fick se flera människor komma till tro. Vi jobbade också med second hand verksamhet. Det var intensiva år och Gud var trofast hela tiden. Många av de vi mötte visste knappt vem Jesus var, så fick de upptäcka livet med Jesus och finna att det fanns en plats i Sjöbo där man kunde träffas och tala om Honom.

Så dök Spanien upp mitt i det hela!?

-Ja det var något som länge funnits i oss, framför allt i mig, att det vore skoj att bo i ett varmare land när man blir äldre. Kanske kunde man göra lite nytta där också. Men vi trodde inte det skulle bli verklighet, eftersom det skulle vara en stor sak att genomföra. Men det har vi sett att det inte är. Det är inte alls svårt, detta med att bo i Spanien. Vi trodde också att det var mycket dyrare än vad det i verkligheten är.

En stor glädje har det varit att arbeta med Alpha kurser i Spanien, att få möta människor som är nyfikna på kristen tro. Men hela vistelsen här är så fin och undervisningen i Turistkyrkan stark. Vi skulle önska att alla människor får möta den undervisning vi senaste året fått möta i Fuengirola, avslutar Maria vår intervju.

===============

Dukke med klær til utlodning i oktober

dukke

Torsdagen den 18 oktober har vi gemenskapskväll med utlottning.

Du som vill stötta Turistkyrkan i Fuengirola kan redan nu tänka på vad du vill skänka som pris till utlottningen. Vi har nu köpt in många lottringar, sist tog lotterna slut för tidigt. Ett misstag vi inte gör om. Från lotterigeneralen Astrid Engebretsen kom följande meddelande:

Flott at du har fått kjøpt så mange lodder. det hadde jo vært kjempefint hvis vi hadde fått solgt alle sammen!

Oversender som bilde av dukken med klærne som hører til. Det er en kjempefin gave som vi har fått til utlodningen. Hun som har gitt alt dette heter Gro Lunde og er fra Sandnes i Norge. Hun håper at vi kan få inn en del euro på denne gevinsten.

lodder1_okt2011

Astrid med vinstbordet hösten 2011.

===============

Bussreise til Cordoba

Med Skandinaviska Turistkyrkan på bussreise til Cordoba den 23.mars:
En fullsatt buss med glade turdeltakere satte denne varme vårdagen kursen mot byen Cordoba ca. 20 mil
nordover gjennom Andalucías vakre fjell og åser.
Cordoba2012_1Naturligvis var turlederne glade. Birgitta, Arild og Åshild smiler fornøyd og har store forventninger til reisen.
Cordoba2012_2I pausen underveis smakte det godt med mat og drikke. Noen hadde med seg niste, mens andre fant veien inn i kafeen.
cordoba2012_3På bildet er hele gjengen ved inngangen til den gamle bydelen. Aril og Berno leder an i riktig retning.
cordoba2012_4Her ser vi murene og tårnene til Cordobas berømte Mezquita som ble påbegynt i år 785, men som på 900-tallet ble utvidet og påbygd. I 1236 gjenerobres byen av den katolske kong
Fernando III, og på 1500-tallet bledet bygd en katedral i den midtre delen av moskeen.
cordoba2012_5
På dette bildet synes noen av de mer enn 850 kolonner av granitt, jaspis og marmor som bærer det enorme
taket med sine mange bueganger.
Cordoba2012_6Bildetviser hovedalteret i katedralen midt i moskeen. Det er vakkert utsmykket i gull og sølv.
Cordoba2012_7Etter å ha beundret alt det vakre håndverket i Mezquitaen går ferden videre til den gamle jødiske synagogen og så til det konglige slottet eller borgen ”el Alcázar” som ikke ligger så langt unna.
Cordoba2012_8Det mest severdige ved Alcázar er parken med fiskedammer og fontener. Om man går opp på de mange trappene til veien oppe på muren, er belønningen en fantastisk utsikt over parkene og hele området rundt. Her har Bambi sammen med andre funnet en fin utsiktsplass ved inngangen til parken.
Cordoba2012_9Her ser vi noe av utsikten. Mange benyttet anledningen til en vakker spasertur i det fine været.
Cordoba2012_10På dette bildet ser vi i bakgrunnen en statue av Columbus som i 1492 får sin tillatelse og velsignelse av
kongeparet Isabella og Ferdinand til å finne en ny vei til India. En reise som vi vet ledet til oppdagelsen av Amerika. John har nok Peru i tankene der han står ved statuen, mens Anna-Lise og Villy leder an på vei tilbake til slottet/borgen.
Cordoba2012_11Etter besøket i Alcázar går vi litt rundt i gamlebyen der vi deler oss i grupper for å spise middag på en av de mange kafeene og restaurantene i området. Noen tok turen helt til Plaza de la Corredora som var vel verd et besøk.Cordoba er også kjent for sine vakre patior eller innergårder. Vi gikk rundt og tittet på små hvitkalkede gamle hus, og kikket innom noen av de mange suvenirbutikker. Litt handlingble det nok også på noen av oss.En kaffekopp med noe attåt smakte godt før vi igjen satte oss i bussen for å reise tilbake til Fuengirola etter en interessant og opplevelsesrik reise.Tekst: Gro Agersten
Foto: John Agersten

===============

Marie-Louise 70 år

Vårt sångledarpar har funnits i Turistkyrkans centrum i snart 10 år. De är älskade och när så Marie-Louise fyllde 70 år, så kom det många för att fira henne trots att säsongen egentligen var över och de flesta hunnit resa till nordliga breddgrader.En fin kväll i sångens och glädjens tecken det var vi överens om efteråt. Några bilder får illustrera detta.M-L tackar alla för den fina gåvan som samlades in i en vackert rosa ask. Snart bär det av på en resa till Gaitherkoncert i USA.
ML70_5
Vackert dukat med rosa som grundton. I bakgrunden ett bildspel som i 92 bilder visade M-L:s liv alltifrån  Turistkyrkans scen till barnbarnen.
ML70_2En rörd M-L lyssnar till maken Bernos sång och tal till henne.
ML70_1Och efteråt blir det stora kramen till pastor John’s stora glädje.
ML70_8Det här bordet, med sina glada anleten, får representera alla gästerna
ML70_10och globetrottern Ingegerd får representera alla talare och sångare som framförde hyllningar på olika vis.
ML70_4En tårta med de förvånande siffrorna 70

ML70_9

Berit och Börge var kvällens värdpar och de framförde även en nyskriven hyllningsvisa. Tillsammans med Anne-Lise Selseng,  Birgit Petersson och Gro Agersten fixade de maten. Många andra hjälpte till på olika vis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

===============

Påsken 2012

Gudstjänsterna under påsken var mycket välbesökta i Turistkyrkan.  Över huvud taget har det kommit mycket besökare under hela våren. Vi märker en klar ökning av antalet besökare under vad vi tyckt vara ”eftersäsong”.
Men viktigast av allt är att vi tydligt upplever Herrens välsignelse i våra gudstjänster. Här kommer ett antal bilder från påsken.
pask2012_7Välbesökt Getsemaneafton med nattvard.
pask2012_3Gro Agersten hade till långfredagen sammanställt bibeltexter och dikter.
pask2012_1Birgit Petersson och Sigvard Wallin läste bibeltexterna från växelvis gamla och nya testamentet.
pask2012_2Långfredag:
Duett av Marie-Louise och Berno
pask2012_4Påskdagen:
Solosång av John Agersten

pask2012_5Elisabeth Jochimsen sjunger.
Hon är dotter till Anna-Lise
och Villy Jepsen.
pask2012_6Martin Jochimsen spelar viola    (bratsch)

===============

Borghild och Eddie Bakke på besök

En torsdag i slutet av mars kom missionärerna Borghild och Eddie Bakke på besök. Det känns på något vis som det är våra missionärer, genom deras regelbundna besök hos oss.De kunde berätta om en atmosfär avväckelse, där många kommer fram för förbön och där de kan se omvändelser i funktion. Adriana var  ett sådant exempel.De berättade även om Sigvard (91) från Norge som på många sätt stött verksamheten och som nu varit på plats i Spanien. När han kom hit ner så ville han döpas på platsen för alla hans omsorger.Barnarbetet ökar och projektet Zions berg, som ska skapa arbete i arbetslöshetens Andalusien går vidare. Pizzerian Shalom har öppnat i Marbella och bagaren Vincente är på gång.I bergsstade Ojen har ny verksamhet öppnats i slutet av januari. Tre lokalt boende har lovat att engagera sig.Väckelsen leder till en önskan att leva ett rent liv. Mer av Jesus!
mars2012_backe2Borghild berättar
mars2012_backe1Duettsång
mars2012_backe3Eddie  talar

===============

Blandade bilder från mars 2012

mars2012_marknadenSista sångstunden på marknaden för i vår. De har varit till stor glädje. Många har besökt kyrkan efter att ha mött sångarna på marknadsplatsen.
mars2012_erikErik Sallbring leder en söndagskväll i Turistkyrkan.

 

mars2012_12Anna-Lise Jepsen sjunger solo.
mars2012_13Intervju med Allan Kristensen vid en onsdagsträff
mars2012_11Ett nytt duettpar: Göran och Marie-Louise. Berno på bas i bakgrunden.
sture_2Sture Alderblad leder ”Hela Kyrkan sjunger” en söndagskväll.

 

goran2012_2Göran Söderström berättar om Templet i Jerusalem.Bild nedan är från en modell av Templet.Tempel_23
egon_1Egon Linderoth sjunger och talar en förmiddagegon_2
lisbeth_mars2012Lisbeth talar berörande om sin dotter Elisabeth och filmprojektet ”Jesua”. Musikalen om Jesu liv.
mars2012_2En stor glädje att vårt sångledarpar åter är i funktion efter en tids sjukdom.
marsbilder2012_1Sångarskaran är inte så stor men låter så fint och stoooort!

===============

Ingeborg och Hans Karlsen berättade

En torsdag i mars fick vi höra om den tid Ingeborg och Hans Karlsen tillbringade i belgiska Kongo (numera Zaire).
Det är otroligt vilka berättelser som döljer sig bakom olika människor i vår Turistkyrka. Tack för en intressant kväll.
Karlsen_1
karlsen_2Trångt på landningsbanan.
karlsen_5Motorn gås igenom.
karlsen_4Två skönheter på en bro.
Karlsen_3

===============

Världsbönedagen 2012

Första fredagen i mars infaller världsbönedagen. Det är en grupp kvinnor från ett visst land som formar ett tema varje år. Detta år var temat för bönerna ”Låt rättvisan segra” och kvinnor från Malaysia hade format bönerna.Birgit Petersson tog för flera år sedan iniiativet till att vi ska fira världsbönedagen i Turistkyrkan. Det är stort att vara delaktig i en bönekedja som sträcker sig över hela världen över hela dygnet.
Nedan ett antal bilder från Världsbönedagen i Turistkyrkan.
varldsbonedagen2012_1Årets affisch var ett riktig konstverk.
varldsbonedagen2012_2Birgit leder samlingen.
varldsbonedagen2012_3
varldsbonedagen2012_4
varldsbonedagen2012_5Vi hälsar på varandra
– som i Malaysia.
varldsbonedagen2012_6Ett fruktfat lika vackert som maten i Malaysia?

varldsbonedagen2012_7

===============

Musikalisk trio från Halden

Våra vänner Kaj och Hans hade bjudit in sin vän Leif som sjöng fint till eget gitarrspel. Stor glede at høre.

halden_1
halden_2

===============

Bilder från årets två första månader

Vårt sångledarpar ankomst försenades p.g.a. sjukdom. Maria Tengbladh tog ansvaret för årets första gudstjänster och sedan kom Erik Sallbring ner tidigare än planerat för att vikariera som sångledare. Även många andra tog ansvar och allt blev så bra så. Vi är tacksam till alla och till Gud för en fin start på året.
feb2012_1
En ekumenisk bönevecka kommer tidigt på året. Här är vi hos Norska sjömanskyrkan i  ”El Campanario” och bjuds på ”ekumenisk soppa” – en riktigt god soppa visade det sig.
feb2012_2Maria och Rosemarie var ett uppskattat duettpar under de första månaderna.
feb2012_3Marianne Henriksson Holmström var nere och stöttade Svenska Skolan, samtidigt som hon blev ett vitamintillskott även i Turistkyrkan
feb2012_4Erik Sallbring pustar ut efter genomförd sångstund vid marknaden i Fuengirola.
Vi är mycket tacksamma för Eriks insats som sångledare.
feb2012_5Efter en lång sjukdomstid kan vi välkomna Marie-Louise och Berno på flygplatsen i Malaga.
Glädjen att vara tillbaka i Spanien syns på ansiktena.

===============

Bildsvep från en gemenskaphelg

 

gemenskapfeb2012_1Husbandet förstärkt med Inger från Kungshamn.
gemenskapfeb2012_2Festligt dukade bord.
gemenskapfeb2012_3Bambi Elinsdotter
gemenskapfeb2012_4Birgit Petersson läser dikt.
gemenskapfeb2012_5Pastor John
gemenskapfeb2012_6Gro intervjuar Sverre Larsson om hans händelsrika liv.
gemenskapfeb2012_7En berättelse om dockan son vanns som ett bönesvar.
Berörande.

gemenskapfeb2012_8

Max och Maria

===============