Hösten 2011
Gemenskapskväll med ärtsoppa
Decemberbilder 2011
Dikt och visa i december
Novemberbilder
Novembers bussresa
Barbro och Stig
En vanlig sångövning
Svenskdagar på Mirarmar köpcenter
Missionärerna Bakke
Besök av Carina och Urban Ringbäck
Lodder eller lotter
Marknadssång igen
Oktoberbilder 2011
Mera Oktoberbilder
Danska missionärer välkomnade
Pastorn har ordet – nov 2011
Resa nummer 1 till Carmona
Resa nummer 2 till Carmona
En välsignad helg
Besök av Ove Glennermo
Profilen: Sigvard Wallin
Pastorn jhar ordet – sept 2011
Ordföranden har ordet (augusti 2011)

Gemenskapskväll med ärtsoppa

dec11_2
I väntan på ärt- soppan
dec11_3
Strykande åtgång på ärtsoppan.

dec11_4

Glada miner runt borden
dec11_5

En södagskväll:

 

dec11_1Dansk kvartett gör debut. Dejligt.

Julens budskap i ord och ton:

 

dec11_6
Stämning
dec11_7Ett gediget program
dec11_8Berno, John och Marie-Louise var trion som genomförde det fina programmet.
dec11_9
dec11_10Nya ljusstakar som skänkts till församlingen av givare som vill vara anonym. Tack för gåvan.
dec11_11Granen på Raphael-platsen är tänd.

==================

Dikt och visa en kväll i december

 

dikt_dec11_1Birgit Petersson ledde kvällen med stor känsla för nyanser och sammanhang.
dikt_dec11_4Vår sångledare Berno, både sjöng visor och spelade en rapsodi på visor.
dikt_dec11_2John tolkade både svenska och norska visor. dessutom spelade han den israeliska nationalsången instrumentalt.
dikt_dec11_3Gro läste dikter om naturen och Gud.
dikt_dec11_5
Marie-Louise läste sin mors
underfundiga dikter.
dikt_dec11_6Sigvard läste sin favoritdiktare, biskop Nils Bolander och
kvartetten sjöng Bolanders ” En lärjunge som jag”.

dikt_dec11_7

dikt_dec11_8

I luckan vännerna Edman som serverade glögg och pepparkakor som en fin avslutning på en fin kväll-

Text och Bild:
Börge Schönbeck
==================

Bilder från november månad

 

nov11_8Erik Sørensen en uppskattad ledare av söndags kvällens
”Hela kyrkan sjunger”
nov11_5Börje Johnsson
höll en uppskattad predikan om Mose och Herren.
nov11_7
”Kor uten grenser” fra Larvik sjöng mycket medryckande en torsdagskväll.
nov11_6Dirigent: Pieter Leebeek
nov11_4Börge sjunger om ”En gång i Himmelen” en Calle Öst sång.nov11_2En glad basist från Stavanger.nov11_3Och en blåsare från Huskvarna.
nov11_1Ljusen tända för första advent
nov11_14
Nattvard och gemenskap i samband med församlingens interna församlings / menighets möte.Birgit föreslog och bakade själv brödet till gemenskapsstunden.nov11_13Sista sången på marknadsplatsen för i år. Datumet är den   29 november.Det låter riktigt bra trots att sångarskaran har minskats p.g.a. sen säsong.I februari är det nog dags för marknadssång igen.

==================

Novembers bussresa

 

En resenär berättar: Nu var det dags för en ”kyrkutflykt”  igen. Den här gången styrde vi kosan mot Benalmádena som inte ligger så långt från Fuengirola. Cirka 1mil.Vi besökte Benalmádena Butterfly Park, samt ett jättestort  trädgårdscenter som låg en kort resa från Fjärilsparken -Alhaurin de la Torre i Malagaprovinsen.I fjärilsparken som var inomhus i en jättelik byggnad var det många vackra fjärilar i alla färger -former och storlekar från olika världsdelar.  Det var en mulen dag så fjärilarna flög inte så mycket omkring utan satt på växter och blommor.Även några leguaner låg på trädstammar för att  vila och sova.
Vi fick se hur hur en fjäril föds, från ägg, som blir till en larv som sedan förpuppar sig för att utvecklas till en fjäril,. och när den är färdig och hängt några minuter är den  flygfärdig.
En milt sagt annorlunda upplevelse.I blomsterlandet  fick vi se tusentals blommor och växter, krukor, vackra glasprydnader, statyer m.m. m.m. julpynt i alla valörer och smaker. Helt fantastiskt.Våra reseledare gjorde ett bra jobb, den här gången var de tre som lotsade oss genom den här resan, Arild, Willy och Birgitta. Tack för det.
Jag rekommenderar att se den här  Fjärilsparken.
Marie-Louise Hallström

fjaril_1Maria och MarthaFoto:M-L
fjaril_2Foto: M-L
fjaril_4Fjäril äter. Foto M-L

Reseledaren berättar: (Text o bild Villy Jepsen)

fjaril_11Første stop på busturen var:  Mariposario de Benalmadena ( Benalmadena Butterfly Park). Her er alle samlet foran det flotte sommerfuglehus, som blev åbnet i foråret 2011 og er Europas største.
fjaril_12
Indenfor fik vi en meget interessant og oplysende rundvisning om sommer-fuglenes livscyklus. Her viser den spanske guide, hvordan man skal holde på en sommerfugl.
fjaril_13
Midt iblandt de tropiske planter og sommerfugle hvilede denne planteædende leguan sig på et træ.
fjaril_14
2 pragtfulde nat- sommerfugle, som hører til natsværmere. Denne gruppe udgør 80 % af alle sommer-fuglene.
fjaril_15
Her er vi i sommerfuglenes ”fødestue”, hvor pupperne hænger og man kan se, hvordan en larve bliver til en flyvefærdig sommerfugl.
Alle opfordres til at besøge dette smukke sommerfuglehus.
fjaril_16Turen fortsatte gennem den nyåbnede tunnel mellem Torremolinos og Churrianne til Guzman viveros (planteskole), hvor vi mødte denne herlige norske ”julemand” alias Niels Graff.
fjaril_20
Der var 1000vis af flotte, herlige blomster overalt. Her er det alpevioler, som man ser plantet ud overalt i byerne ved juletid sammen med julestjerner. Man kan kun blive glad ved at se så mange blomster i forskellige farver.
fjaril_17
Herlig norsk/svensk fællesskab på rest. ”la Flor”.fjaril_18Her er det Arna, Gerd og Alf sammen med busturens alderspræsident, Martha Lofthus på 94 år, som nyder ”Menu del Dia”.fjaril_19Man kan ikke besøge Guzman uden at købe blomster med hjem. Villy lovede at tage vare på dem, mens ejerne er hjemme på juleferie!
En herlig, kort men meget interessant bustur i nærområdet.

==================

Barbro och Stig Andersson

Barbro och Stig Anderssons öppna hus kväll formades av musikalitet. Visor, andliga sånger och inte minst briljerande och berörande pianosolo.

Sven Bergholm berättade om den förunderliga väckelsen i Colombias fängelser. Hur den kom till som resultat av bön och hur en kriminell uteliggare kallades till att bli väckelsens start och centrum. Han talade också om Ankarstiftelsens stöd till evangelisterna i denna väckelse.

Åsa blev kvällens hemliga solist, så fint.

barbr_stig_nov2011Gamla vänner till Turistkyrkan. det musikaliska paret Barbro och Stig Andersson.
barbro_stig2_nov2011
asa_adaktussonÅsa Adaktusson

==================

En vanlig sångövning

Så har vi gått in i november och antalet sångare har minskat. Oktober är en intensiv upplevelse av tal, sång och gemenskap. Men det kan ibland kännas ”stressigt” att hinna med allt som sker, men inte behöver vi stressa, inte alls.

I kväll övade vi hemlandssånger med tanke på den kommande allhelgonahelgen.

vardag_1Berno bläddrar fram nästa sång.
vardag_2Brödra-stämmor
vardag_3Sopraner
vardag_4Altar

==================

Sven Bergholm leder söndagskväll

Text och bild: Börge Schönbeck

 

sven_okt2011
”Får man en sån här chans måste man ta den vid min ålder. Man vet inte när frågan kommer igen”. Uttalandet kommer från Sven Bergholm apropå förfrågan från Berno att leda söndagskvällens ”Hela kyrkan sjunger”.Att han trivdes var uppenbart och även vi i bänkraderna trivdes.
En av besökarna sa ”Han är en levande uppslagsbok när det gäller sånger och sångförfattare”. Dessutom läste han ur minnet ett långt stycke ur Uppenbarelseboken för att för oss visa på den kommande himmelska härligheten.Sven har varit pastor i Turistkyrkan under 5 år så han lita till gammal rutin, men det kändes inte alls rutinartat, utan inspirerande. Bland många medverkade även de mycket musikaliska vännerna Gunilla och Sten (bilden nedan).
gunillaosten_okt2011

==================

Sångarna sjöng på Miramar

Text o bild: Börge Schönbeck

Det har blivit en årligt tradition med svenskdagar på det stora köpcentret Miramar. Det är tidningen Sydkusten som är arrangör. Under två dagar inbjuds till seminarier i olika ämnen och en utställning (bazar) där olika företag och organisationer får profilera sig. Under lördagen är det också uppträdanden av olika slag, bl.a. har våra sångare en timmes sångstund.
miramar1_okt2011Svensk DNA-spiral?
miramar8_okt2011Många utställare och besökare i expon. Bland annat Svenska kyrkan som värvade fler medlemmar för att verksamheten i Fuengirola ska kunna fortsätta i någon form. Vi önskar dem Guds välsignelse i detta arbete. Det vore trist om Svenska kyrkan i Fuengirola helt skulle upphöra.
miramar3_okt2011Redaktör
Mats Björkman
hälsar välkommen.
miramar2_okt2011Spansk läsövning. Kanske inte helt rätt information om vår sångstund klockan 13. Det var inte två utan en kyrka som deltog i kören och den är inte svensk, utan skandinavisk. Men vad spelar det för roll? Sången klingade ju så fint ut över köpcentret.
miramar4_okt2011Husbandet inledde och angav tonen av musikalisk glädje.
miramar5_okt2011En stor sångarskara sjöng allt från ”Pärleporten” till ”I natt jag drömde”.
miramar6_okt2011
miramar7_okt2011Niels Graff sjöng om en dag i morgon med nya pappersark och färgkritor. (Alf Prøysens finstämda visa.)

==================

Borghild och Eddie Bakke

 

bakkes_okt2011
För cirka 30 år sedan kom Eddie körande med bilen till deras hem. Först parkerade han lastbilen, sedan mötte han Borghild som mött sin frälsare, Jesus.Något av en chock för Eddie och dessutom ”lurade” Borghild honom att säga namnet Jesus. Då hände det något……..Nu har de varit missionärer i Spanien under 14 år. Utsända av De Frie Evangeliske Forsamlinger. Barnen var vuxna när missionärsuppgiften började. En 15-årig dotter var med ett halv år.De har fått se människor möta Jesus till frälsning och befrielse från både alkohol och knark. Församlingar har vuxit upp på platser som betraktades som ”obotligt” förslummade.Att de fortfarande brinner för att människor ska möta Jesus var uppenbart under den kväll de gästade oss. Dessutom var Jesus snara återkomst i deras hjärtanDeras stora projekt mitt i Andalusiens arbetslöshet heter ”Monte de Zion” eller på svenska Sions berg.Det handlar om hjälp till självhjälp för människor som inte får sin försörjning på annat vis. Två stycken second handbutiker, en frisör, ett internetcafé och en transportfirma med varubil. Att klara alla byråkratins irrgångar är ett av böneämnena.I Norge finns Sigurd 90+ som har ett stort garage och ett stort hjärta för Spanien och detta projekt. Ett antal containers med saker till second hand har transporterats ner. Flera gånger har han sagt att nu är det sista gången. Hans önskan är nu att få resa ner till Spanien för att besöka Bakkes.Mycket mer kunde sägas men jag stannar vid att deklarera den glädje vi känner i att ha en relation fylld av kärlek mellan Turistkyrkan och ”våra missionärer” Bakkes.

Under kvällen insamlades en stor gåva till Bakkes verksamhet.

Text och bild: Börge Schönbeck

==================

Ett uppskattat besök

Vi hade besök av Carina och Urban Ringbäck en söndagskväll i oktober. Detta sångarpar förmedlade evangelium på ett medryckande vis. Många kände igen dem från ”Minns du sången”-programmen och fick nu höra dem live.

Vi såg att Urban uppskattade den varma och gladsjungande gemenskapen i Fuengirola.

Om detta gjorde att han svängde till det mer än vanligt vet vi inte, men helt klart uppstod en härlig nerv i samlingen.

Han svängde bra, Urban, för att vara föreståndare för en av Sveriges största pingstförsamlingar (Smyrna i Göteborg). Men det är väl ingen motsättning mellan musikalisk glädje och ledarskap.

Text och bild: Börge Schönbeck

ringback_2
ringback_3
Pastor John intervjuar Urban inför en absolut fullsatt Turistkyrka.
(Vi har haft fullsatt på söndagskvällarna hela oktober).
ringback_1

==================

Morsamt me lodder 😉

 

Några norska damer talade sig samman om att vi skulle ha en lodd kväll.Och den blev lyckad på alla vis. Stor glädje och välbehövligt bidrag till kyrkan. € 1200 blev nettot. Nästa år kommer vi att ha flera lotter tillgängliga. För succén kommer igen.
Tack alla ni som skänkte vinster och ni som köpte lotter.
lodder1_okt2011Lotterigeneralen Astrid Engebretsen bakom det rikliga vinstbordet.
lodder2_okt2011Husbandet spelar upp för fyllda festbord. Även här vinster i förgrunden.
lodder3_okt2011
Smörgåsar och kakor smakar bra.
lodder4_okt2011Berit säljer lotter.
lodder5_okt2011Lotter i mängder gick åtText o bild:
Börge Schönbeck

lodder6_okt2011
==================

Marknadssång igen

Nu är ferian över då det lokala helgonet firas tillsammans med en nationell helgdag.
Under en vecka ljuder åkattraktionerna ljudligt över nejden.

Men nu är ordningen återställd och våra sångare kan för första gången i höst sjunga vid den stora tisdagsmarknaden. Många sångare, mycket publik och en del kom sedan till vår våffelträff.

marknad2_okt2011
marknad1_okt2011
marknad3_okt2011
Text o bild: Börge Schönbeck

==================

Oktoberbilder

 

elida_okt2011En dag var hon plötsligt där. Elida med sitt ”Sailing for Jesus” skymtar bakom beach-bollspelande herrar.
borgnybirger_okt2011
Del av husbandet.Glada miner från Borgny och Birger.
borja_okt2011Nya allsångsledare i aktion under oktober. På bilden leder Börge. Andra ledare är Erik Sørensen och Sture Alderblad.
john_tamiriJohn Agersten berättade om peruanske indianhövdingen och huvudjägaren Tariris omvändelse och fortsatta liv som kristen.  Berörande och spännande.
Konstnären och trubaduren Jussi framför egna sånger:
jussi_okt2011
kvartett_okt2011
Berno, Roland, Kitty och Marie-Louise bildade en ny skönsjungande kvartett.
marit_okt2011Marit Rasmussen
medverkade med vacker sång vid flera tillfällen.Text och bild: Börge Schönbeck

==================

Flera oktoberbilder

Fylls på allt eftersom (men månaden är snart slut) Text o bild Börge Schönbeck

vaffel_okt2011Rekord på våffelträff? 83 st besökare! Foto:Gro Agersten
Rayd_okt2011Still going strong
Rayd Thegge.Solist under oktober månad och klippa i husbandet.
gaster_okt2011Fint när gäster medverkar. I detta fall tillfälliga besökare, från Norge, till vår pastor.

==================

Välkomna Minna och Eli!

minna_eli
Søndag kveld den. 9. oktober, hadde vi besøk av  Minna og Eli Pedersen  i Skandinaviska Turistkyrkan.Minna og Eli Pedersen er utsendt som misjonærer fra menigheten UNIC i Danmark for å arbeide sammen med menigheter her i Spania, særlig da med sikte på barn og ungdomsarbeid.De kom til Spania i juni måned og har allerede knyttet kontakter med lokale spansktalende menigheter, og kommet i gang med barnarbeidet på et par steder. De har arbeidet 7 år som misjonærer i Argentina, så språket er ikke noe problem.Vi i Skandinaviska Turistkyrkan ønsker dem Guds rike velsignelse over arbeidet.Text John Agersten Bild Börge Schönbeck

==================

Pastorn har ordet

 

john_nov2011

            John Agersten Foto: Mats Björkman
Det har gått nesten to måneder siden siste ”Pastorn har ordet”, så nå er tiden der for å skrive noen rader igjen.I oktober og november har det vært stor aktivitet og mange besøkende i den Skandinaviska Turistkyrkan i Fuengirola. Det kan dere kan se på hjemmesiden, under ”Händelser”. Spesielt på søndagenes Allsangkvelder ”Hela kyrkan sjunger” har det veldig mye folk, og vi måtte sette inn alt av tigjenglige stoler. På nesten hvert møte har det vært personer som var i Turistkirken for aller første gang. Vi gleder oss også over å se venner som kommer igjen år etter år eller som er mer eller mindre fastboende her på solkysten.Det har også vært en ”åpen dør” for ordets forkynnelse i møtene og bibelstudiene. Vi har kjent Herrens nærvær i blant oss i samlingene. Bibelstudiene har i høst handlet om vårt bønneliv, som vi vet er av avgjørende betydning for både den enkelte og menighetens videre vekst og utvikling.Herren ønsker å føre oss inn i en dypere tjeneste når det gjelder forbønn. Behovene er store på alle områder, og her kan vi alle gjøre en innsats for Guds rike.Sist søndag (13.11) var teksten fra Åpenbaringen 3, fra Herrens hilsen til menigheten i Filadelfia: ”Jeg vet om dine gjerninger, at du har liten styrke, men at du har tatt vare på mitt ord. Derfor har Jeg satt forandeg en åpen dør.”Dette gjelder også oss i dag. Det er en åpen dør inn i Hans nærhet, ja like til nådens trone. Døren er åpen inn til Hans forrådsrom, så vi kan ”gå ut og gå inn og finne føde”. Det er også en åpen dør inn i rustningskammeret (Ef 6.) så vi kan bli utrustet til den tjeneste Han har kalt oss til. Herren har gitt oss alt som tjener til liv og Gudsfrykt, sier Peter i sitt andre brev (2 Peter 1: 3.). Paulus sier i Rom. 8: 32: ” Han som ikke sparte Sin egen Sønn, men gav Ham for oss alle, hvordan skal Han kunne annet enn å gi oss alle ting med Ham?”Det er sant at vi har en ”åpen dør satt foran oss”. Vi vil oppmuntre hverandre til å gå inn i de muligheter Herren legger til rette for oss.Med ønske om Guds rike velsignelse over menigheten, og alle Turistkyrkans venner.

John Agersten

==================

Den 1:a turen till Carmona

Text Villy Jepsen Bild: Villy Jepsen og Eli Pedersen

Carmona1_1I den tidlige morgestund før solopgang mødtes 45 forventningsfulde mennesker for at tage på Bustur til Carmona. Med en vidunderlig solopgang som udsigt over Middelhavet bød Villy Jepsen velkommen og mindede om, at Guds nåde er ny hver morgen.Da vi nærmede os Anteguera var der den flotte udsigt til den sovende indianer, kaldet: La Pena.
carmona1_3
Der blev tid til at stoppe op ved Laguna de la Fuenta de Piedra, kaldet Flamingosøen.  Vandet på søen stod helt stille og der var et fantastisk udsyn til flamingoerne, som stod indenfor få meters afstand.
Carmona1_2Her fortæller Eli Pedersen om fuglelivet ved søen.
carmona1_4Eli tog nogle flotte fotos af flamingoerne.
Carmona1_5
Turen gik videre mod Carmona, 33 km nordøst for Sevilla, gennem det flade landskab med udsigt til marker, hvor der bl.a dyrkes bomuld, peber og artiskokker. Byen ligger på en 300 meter høj bakke og kan ses langt væk fra.
Carmona1_6Indenfor den metertykke bymur, som blev bygget af maurerne, ligger Carmona godt beskyttet. Byen har gennem historien været vigtigt trafikknudepunkt.Da vi kom indenfor bymuren blev vi vidne til at en stor flok skoleelever skulle opføre et skuespil, der viste en angreb på byen, der foregik for flere hundrede år siden. En overraskelse som vi ikke havde regnet med.

Carmona1_7
Mange tilskuere fulgte interesseret med.

Carmona1_(

De fleste nåede op til de gamle romerske gravsteder.

Her er det Paavo Koski, der kom op og sagde:
”Lazarus er opstået fra de døde

Det var en lange, dejlig bustur, som var lidt for anstrengende for nogle.  Der var ikke tid nok til at spise i Carmona. Alligevel vil jeg sige en stor TAK til alle for en rigtig dejlig dag sammen. Vi glæder os til næste tur!
Villy Jepsen

==================

Den andra resan till Carmona

 

BUSSREISE MED TURISTKYRKAN TIL CARMONAOnsdag 12. og fredag 21. oktober arrangerte Turistkyrkan to bussreiser til byen Carmona midt i Andalucías vidstrakte korndistrikt.  I morgentimene fredag 21. kom det første regnet på lang tid i Fuengirola. Men innen vi steg om bord i bussen, steg sola opp som en rød kule på himmelen.Etter vel en times kjøring stanset vi ved innsjøen Laguna de fuente de Piedra som ligger i et våtmarksområde omgitt av fjell og åser. Der holder en koloni av flamingo til hele året, mens det i trekktiden yrer av forskjellige slags flamingoer foruten en mengde ulike vadefugler.  Vi gikk litt omkring i et tilrettelagt område og så flamingoene på avstand, og fotografiapparatene ble flittig benyttet.  Innendørs var det en utstilling med oversikt over området og fuglelivet. Det ble dessuten vist en kort film om flamingoene som holder til der. Før vi reiste videre hygget vi oss med medbrakt niste og kaffe eller annen drikke fra stedets automater.Ferden gikk videre gjennom et landskap med oliventrær og senere innhøstede og knusktørre hveteåkrer. Ikke langt fra Carmona stoppet vi for å se nærmere på et nytt og banebrytende prosjekt innen utvinning av strøm fra solenergi. Det var imponerende å se hundrevis av store solspeil kaste sollyset tilbake til et tårn i midten som akkumulerte strålene og gav et veldig sterkt lys. Jeg skal ikke prøve meg på en forklaring på omdanningen av dette til elektrisitet, men det var interessant å se og høre litt om prosjektet.Vi kjørte videre og snart så vi Carmona foran oss. Som så mange andre byer/städer i Andalucía kneiser den hvit, med murer og tårn fra gamle borger og kirker på toppen av en høyde i det ellers flate landskapet. Øverst ser vi deler av den tidligere bymuren fra maurisk tid. Da vi kom opp, parkerte bussen foran den gamle byporten som ligger ved siden av en gammel festning med høye tårn.  En del av oss gikk opp alle trappene og kunne nyte en vakker utsikt over byen og landområdene rundt den.
Carmona er en av de eldste byene i Spania med spor tilbake til først kartagertiden og så til romerne. Den var en viktig by i romertiden, men ble videre utbygd da araberne og berberne inntok Spania. Gammel maurisk arkitektur finnes det enda spor av i Carmona.Vi gikk gjennom smale gater med hvitkalkede hus opp mot torget og videre til en av de mange av Carmonas gamle kirkebygninger. Det ble sagt av denne var en mindre kopi av katedralen i Sevilla. Vi beundret altertavler i gull og vakre glassmalerier i vinduene.
Det var en storslagen utsikt over landskapet da vi litt lenger fram kom til den store byporten som var bygd i en åpning mellom de bratte fjellsidene som omkranset den. Det var god tid i Carmona til å sitte ned ved en av fortauskafeene, hvile på en benk under skyggefulle trær på torget eller å strø omkring i de smale gatene.  Solen bakte, så det kjentes godt å komme inn i den luftavkjølte bussen da det var tid for hjemturen. Da vi nærmet oss Fuengirola, fikk både reiseleder og sjåfør en velfjortjent applaus for en hyggelig busstur.TEXT O BILD: Gro Agersten
Två bilder från flamingosjöncarmona_1
carmona_3
Det märkliga kraftverket. ”Solkatter” riktade mot toppen.
carmona_4Gamla valv
carmona_5Hela ”flocken” guidas av Arild.
carmona_6I kyrkan
carmona_7Glada resenärer
carmona_8Vy över Carmona
carmon_9Gammal mur

==================

En välsignad helg

 

sangare_okt2011Sångarglädjen var påtaglig, de var imponerade duktiga och se hur prydligt sångarna står uppställda på estraden.
sangarpar_okt2011Ett nytt sångarpar har vi tagit till våra hjärtan. Niels Graff’s tenorstämma smälter så gott samman med pastor John’s baryton.
fullspikat_okt2011Inte en stol ledig i kyrkan  på söndagskvällen. Erik Sørensen ledde vår allsångssamling så fint.
brudpar_okt2011På lördagen vigdes de samman i den norska sjömanskyrkan.På söndagskvällen introducerade Berno Mendelsohn’s bröllopsmarsch medan våra vänner vandrade fram i Turistkyrkan för en välsignelseakt.Bruden sjöng också vackert om kärleken från Herren.
ljumnattTänk att vi får stå och njuta av gemenskapen i den ljumma spanska natten, välsignade av en stark musikgudstjänst.

Vi känner en ton av väckelse över våra samlingar. Torsdagens ”Minns du sången” med våra egna solister och sångare, fredagens bönesamling, lördagens ledardag och söndagens två gudstjänster. (6-9 oktober). Med spänning ser vi fram emot fortsättningen av hösten.
==================

Ove berättar om förvandling

 

glennemo_sep2011Ove Glennemo berättar och sjunger om sin förvandling
sangare_sep2011Stor sångglädje när sångarna sjunger för första gången i höst.

Vi hadde gleden av å ha besøk av Maybritt og Ove Glennemo fra LP-stiftelsen i Sverige på Allsangskvelden ”Hela kyrkan sjunger”  søndag 25.september. Det ble en fin oppstart på høstens Allsangskvelder.  Ove Glennemo fortalte inspirert om arbeidet som gjøres blant rusmisbrukere og alkoholikere. Han og hans fru Maybritt har gjennom årene de har arbeidet i LP-stiftelsen sett Guds under gang på gang i mennesker liv. Ove gav også sitt eget vitnespyrd om hvordan Jesus løste ham fra et liv der alt så håpløst ut, til et liv i frihet glede, og håp både for dette liv og for evigheten. Det vi hørte gjorde et sterkt inntrykk på oss alle, og fornyet troen på Guds kraft til å forvandle menneskers liv også i dag.  Ove gledet oss også med friske sanger og gitarspill.

Vi fikk dessuten lytte til et par sanger av Turistkirkens egne sangere.  Mange av dem hadde nettopp kommet nedover. Til vår glede og overraskelse var det en stor gruppe som gledet oss med sang og spill denne søndagskvelden. Vi ser med forventning framover mot høstens gudstjenester og ulike samlinger.

Text och bild: Gro Agersten
==================

Profilen: Sigvard Wallin

 

sigvard_webSigvard Wallin
	Jag sitter här med en good looking man i sina bästa år
-nyss fyllda 76 år, och ska presentera honom lite närmare.

Hej Sigvard, vem är du:

Han berättar: Jag är född i ett jordbrukarhem i Hälsingland och
arbetade hemma på gården tills jag gjorde rekryten som vapenfri.
Därefter gick jag på Missionsförbundets missionsskola i fyra år 
och utbildade mig till pastor. Sedan hade jag församlingstjänst 
i Kalix i Norrbotten fem år. 

Med undantag av några år då jag reste i Mellansverige och predikade
har jag sedan dess arbetat med alkoholproblematiker, både i 
öppenvården och i anstaltsvården. 

Min huvudsakliga uppgift var att samtala med klienter och anhöriga. 
Detta höll jag på med i nästan 25 år.
 
Anledningen till att jag hamnade i Spanien är helt enkelt att jag 
ville komma i från den svenska vintern. Jag hade verkligen problem 
på vintern och det blev inte bättre med åren. Så fort vi kom in i 
november blev jag trött och seg och fick tvinga mig till det mesta. 
Detta är som bortblåst nu. Jag har ingen tanke på att återvända. 

Hoppas verkligen att jag slipper det. Jag är glad över att kunna 
vara i Stockholm ett par månader varje sommar och träffa mina barn 
och barnbarn. Jag har för övrigt tät kontakt med dem via skype:en. *)
Jag saknar den svenska grönskan här nere och är därför glad över 
att kunna tillbringa sommaren i Sverige.
 
En av anledningarna till att jag trivs så bra här nere är 
naturligtvis kyrkan. I Sverige känner jag mig  nog mer eller mindre 
som en främmande fågel i kyrkorna. Den varma, öppna och otvugna 
gemenskapen här gör mig mycket gott. 

Tänk att få möta svenskar, norrmän, danskar och finländare från 
alla olika samfund. Det är helt enkelt underbart och berikande. 
(Det enda jag inte tycker om är namnet på kyrkan: Skandinaviska 
turistkyrkan. Kunde det inte räcka  med ”Skandinaviska kyrkan”.)
 
Jag håller just på att avverka min sjunde pastor här. Alla har 
varit till välsignelse utifrån sina gåvor och personligheter.
 
Hur ska vi nå ut med vårt budskap? För mig är evangelisation inte 
en fråga om metoder. Det är en fråga om vi har något att erbjuda 
människorna. 

Har vi något budskap? Det finns ingen metod som slutgiltigt löser 
evangelisationsfrågan. Vad det handlar om är engagerade människor 
som lever ut sina personliga gåvor. "Evangelisation är smitta" har 
någon sagt.Att evangelisera är en fråga om att vara smittbärare.
 
För mig personligen känns det viktigt att få predika. 
Men jag är verkligen medveten om min ovärdighet. Mänskligt sett borde 
jag hålla mig borta från predikstolen. 
Om jag inte visste vad nåd är skulle jag inte våga hålla en enda 
predikan. Men nåden ger både frimodighet och något att predika om. 
Herren har aldrig använt något annat än bräckliga redskap.
 
Predikan, undervisningen, samtalet och det sociala engagemanget 
måste få en renässans för att kyrkan skall överleva och ha någon tilltro.

Tack Sigvard!

Vid pennan och kameran: Marie-Louise Hallström

*) Skype = telefonsamtal via datorn till lägre kostnader.
Info för ev. datanoviser.

==================

Pastorn har ordet

 

john_talareJohn Agersten
Pastoren har ordet.                                  September 2011Så er vi i gang igjen i Skandinaviska Turistkyrkan i Fuengirola, etter noen måneder i Norge med besøk av, og hos slekt og venner. Til dels mye regn, men også fine dager med norsk/svensk grønn sommer.I den første gudstjenesten, den 18. september var vi en fin gruppe samlet, og i dag den 25. var det tydelig at mange venner hadde kommet nedover den siste uken. Gjensynsgleden er stor,og noen snakker om at det er som” å komme hjem” igjen. Det er godt å merke samholdet blant vennene. Noen har jo kjent hverandre i mange år.Til allsangskvelden ”Hela kyrkan sjunger” hadde enda flere funnet veien til kirken. Vi hadde gleden av å ha besøk av Ove Glennemo fra LP stiftelsen denne kvelden. Det var til stor inspirasjon å høre Glennemo fortelle fra dette arbeidet og dele sitt vitnespyrd.Vi vet at flere som pleier å være med i menigheten har meldt sin ankomst i løpet av de nærmeste ukene, og ser fram til å bli kjent med mange nye i løpet av høsten.Våre forventninger til denne høsten er- at Guds ord må bli levende for oss alle, og at vi kan nå ut til noen som er ukjente med Evangeliet.- at den Skandinaviska turistkyrkan kan være et sted der mange kan finne trygghet, varme og oppmuntring, etter de forskjellige behov vi alle har.

– at vi skal få oppleve enda et ”Nådens år fra Herren”, slik som Jesus proklamerte det i synagogen i Nasaret. (Luk. 4: 19). Vi er jo forvaltere av Guds nåde, og vi har virkelig ”gode nyheter” å dele med oss til dem vi kommer i kontakt med.

Da ønsker jeg alle vel møtt til høstens møter, og ber om at dere som ikke kan komme nedover denne gangen, husker oss i bønn.

Med ønske om Guds velsignelse.

John Agersten

==================

Ordförande har ordet – inför hösten

 

borge_face
Det är slutet av augusti. Min fru och jag är nere i Fuengirola för två veckor. Mitt på dagen är temperaturen över 30 grader, så min promenad längs medelhavet får ske klockan 7 på morgonen. Då går det lättare att vandra.Kvällarna är fantastiska. Ett intensivt folkliv och hela natten är ljummen. Att sitta på en uterestaurang, äta gott till humant pris och se olika slags människor passera det är trevligt.Samtidigt kommer tanken: Hur når vi dessa människor med evangeliet? Om de bara visste evangeliets underbara hemlighet!I mitten av september kommer både pastorspar och sångledarpar att vara på plats och vår kyrka slår upp sina portar. I år är en av de första aktiviteterna en ALPHA-kurs.Paula och Jan Eveborn har startat upp ALPHA i Fuengirola och trimmat samman ett Alpha-team.. Vi är så tacksamma för deras insats och i höst ska teamet klara sig på egen hand. Vi är övertygade att det ska gå bra. På näthinnan sitter den fina gemenskapen och de spännande samtalen från tidigare grupper.Vår kyrka vill alltid vara en plats med låg tröskel och en varm gemenskap. I centrum vill vi ha Jesus, vår frälsare.Välkommen till en spännande höst i Turistkyrkan.Börge Schönbeck

==================