Våren 2010
Dubbelprofilen – skolteamet
Säsongstart på marknaden
Vardagens arbete
Bustur til Setenil
Ekumenisk bönevecka
Ny präst i Svenska Kyrkan
Överraskad pastor
Bakkes på välsignat besök
Spännande resa i Pauli fotspår
Några jubilarer
En vecka med Stanley Sjöberg
Profilen – Olle P
Ordförande har ordet (apr)

========================

Skolteamet Anna & Fanny


Anna och Fanny
Skolteamet omgivna av mentorn Marianne Henriksson Holmström (t.h) och sponsorerna Ingvor och Gösta Arvidsson (t.v.). Pastors och sångledarpar finns också med på bilden.

Anna Söderqvist är uppväxt i ett litet samhälle när Linköping i Sverige. Där bor hon fortfarande med mamma, pappa och lillasyster. Hon har efter gymnasiet arbetat som undersköterska i hemtjänsten och varit personlig assistent. Så här säger Anna:

En spännande erfarenhet var när jag efter gymnasiet gick Teamträningsskolan Mellansverige med inriktning mot barn. Jag fick då praktisera med barnpastorn i min hemförsamling och däremellan åka till Eskilstuna på kursveckor.

Mot slutet av detta år fick jag tanken att åka till Sydamerika och jobba som volontär på något barnhem och lära mig spanska. Jag jobbade mycket för att detta skulle bli verklighet men det blev inte så utan det strulade till sig.

Genom en tidigare teamtjej här i Fuengirola, Emma Sundberg, så fick jag så tipset om att jobba här och hon gav mig telefonnumret till Marienne. Jag tänkte inte mer på det men i slutet av våren ringde jag Marianne för att ta reda på vad arbetet på Svenska skolan i Fuengirola var för något.

Nu blev det så att det kändes helt rätt med detta arbete och då måste jag få tag i en resekompis. Min vän Fanny hjälpte mig att söka efter denna resekompis och vi sökte i kyrkorna runt Linköping. Men en dag sa min pappa: Men Fanny då, vill inte hon följa med?

Varken jag eller Fanny hade tänkt så förut, men nu kändes det självklart. Nu tycker vi det känns klockrent och att Gud har lett oss in i detta arbete.

Vi har varit här i en och en halv månad och vi trivs jättebra. Både med församlingen, varandra och med skolan. Jag arbetar mest i förskolan med barnen som är mellan 3-5 år. Det är roligt och känns givande då jag verkligen känner mig behövd. Några av barnen behöver mig extra mycket.

I maj ger vi oss av hem igen och jag tror jag vill utbilda mig till låg & mellanstadielärare. till hösten. I sommar blir det nog jobb i hemtjänsten igen. Barn och pensionärer är nog mina områden! 😉

Fanny Carlswärd är uppväxt i Mjölby som inte ligger så långt från Linköping. Hon berättar om sig själv:

Efter gymnasiet har jag jobbat med lite av varje. På ett ålderdomshem, som personlig assistent, på ett Café, i en mataffär och som grisskötare. Det var ett spännande jobb. Innan jag började att studera på lärarhögskolan i Jönköping så vikarierade jag som lärare och elevassistent. Sedan två år har jag jobbat som tågvärd vilket jag trivs mycket bra med.

Jag har längtat till volontärjobb och att arbeta med fattiga människor och tänkte mig då Afrika. Men nu känns Spanien och Svenska skolan helt rätt. När Anna frågade mig så kom jag på att det skulle vara hur kul som helst.

Men skulle jag få tjänstledigt från jobbet? Ja det var lite tveksamt detta att jobba som volontär på en svensk skola i Spanien. Men att lära sig spanska, det var genast bättre.

Hemma i Mjölby har jag gått en Alpha kurs och fortsatt med en hemkurs hos pastorn. Detta har gett mig mycket. När vi nu kommit till Fuengirola så kändes det som en bra fortsättning. Ni har verkligen tagit emot oss väl, så ta åt er!

I skolan har jag jobbat med klass 1-3 och 4-6. Vi känner oss mycket uppskattade och det har varit extra roligt nu att Anna och jag få ha egna lektioner också.

Jag ska vara tillbaks på mitt arbete den 3 juni men dessförinnan ska jag göra första testen för polishögskolan. Just nu känns det som rätta vägen här i livet, men man vet aldrig.
========================

Vi hade övat in en spansk sång!

Det blåste lite men solen var framme. För första gången i år så sjöng vi på marknadsplatsen. En tapper liten skara var på plats. Villy Jepsen hade önskat att vi skulle öva in spanska sånger och Berno tillsammans med Lisbeth Fumero genomförde en sångövning på spanska strax innan marknadssången.

Nu var en del av texterna si och så i kvalitet och behöver putsas lite grand. Det kan ju inte berott på att vi sångare hade svårt med spanskan. Sanningen är väl båda sakerna.

Nåväl, det var fint att starta marknadssången och vi genomförde stora delar av O Store Gud på spanska. Man talar slarvig spanska här i Andalusien så man kan säga att vi sjöng på lokal dialekt.

========================

Vardagens arbete i kyrkan

 

Foto. Berno Hallström
På bilden ser vi ordförande Börge och pastor Bernt i full fart med ett brevutskick till medlemmarna. På kontoret ser man ofta kassören Astrid som jobbar med ekonomin, eller så finner du sångledaren Berno som även är mycket involverad i det praktiska. I bland finner du pastorn med skruvmejseln i full beredskap för att fixa ljudanläggningen. Att han gör detta beror på att han även är teleingenjör. Videre ser du Erik som kan göra det mesta och som tagit extra ansvar för både ekonomi och hur kyrklokalen fungerar.
Serveringen kräver sitt och husmor Arna har mycket att stå i.
Nu är säker någon inte nämnd, för det är svårt att nämna alla, det är så många som gör frivilla insatser för att kyrkan ska fungera.
Ett tack till alla – nämnda eller inte nämnda.

========================

Bustur til Setenil

 

Efter lang tid med regn, regn og atter regn, skinnede solen vidunderlig fra en skyfri himmel den 10. marts.

Kl. 9.00 var 38 forventningsfulde mennesker klar til at stige på bussen, som kørte til Setenil, en lille by 20 km nord for Ronda.

Efter velkomst af Villy Jepsen og Eriks Sallbrings herlige sang kørte bussen i det grønne, frodige landskab gennem Mijas, Coin, forbi Ardales og mod Teba. Enkelte steder kunne man stadig se mandeltræerne i blomst.

Undervejs så vi, hvilke store skader regnen havde gjort på marker og veje.

Vort besøg gjaldt Setenil de las Bodegas. Byen ligger ved en kløft dannet af floden Trejo og ligger i ”ly under klippen”. En meget interessant by at besøge. Her havde vi en meget fin dag sammen, inden vi kørte over Ronda hjem til Fuengirola.

Næste busudflugt vil finde sted i oktober 2010. Hvis nogen har et ønske til rejsemål, er man meget velkommen til at sende det på vjepsen46@gmail.com

Tekst og foto: Anna-Lise og Villy Jepsen

Bussen holder foran Turistkyrkan

Glade skandinavier drikker 11-kaffen i det dejlige solskin.

Den glade rejseguide Birgitta Terpsta og Erik Sallbring.

Pigerne fra skoletemaet og en veninde var meget for at være med på turen.

I Setenil er gaderne meget smalle, men bilerne kommer alligevel frem.

Byen er kendt for at husene er bygget ind under de udhængende klipper.

Igennem Setenil de las Bodegas løber floden Trejo. Bodegas betyder: vinstue/forrådskælder. Her er der forretninger og restauranter/barer i dag.

Her nyder Anna-Lise og Villy Jepsen tapas på Calle Cuevas del Sol (gaden på solsiden)========================

Ekumenisk bönevecka

 

Lux Mundi är motorn för en ekumenisk bönevecka här på Solkusten. Vi visar några bilder från en samling i den Norska Sjömanskyrkan i Calahonda
Den vackra altartavlan lyser strålande rött. Den stängs på långfredagen och då beskriver ”utsidan” Jesus lidande. Tanken är fin . Hans lidande innesluter oss i ett strålande liv.
Möjlighet gavs till enskild bön och ljuständning.
Allt avslutades med en god ”ekumenisk soppa”. Så benämnt helt helt utan ironi sa den norske kyrkoherden. Gemenskapen var fin och sorlet steg runt borden. De närvarande kyrkorna presenterade sig.

========================

Ny präst i Svenska Kyrkan

 

I Svenska Kyrkan i Fuengirola hölls söndagen den 17 januari välkomst- och installationsgudstjänst för nye kyrkoherden Mattias Andersson hans hustru Angelica. Gudstjänsten och installationen leddes av biskop Lennart Koskinen från Visby stift. Turistkyrkan representerades av vårt pastorspar Bernt o Vivianne Nordström.Vi önskar Angelica och Mattias Guds rika välsignelse i det arbete som väntar.

========================

Amatörkören gör ”kupp”

 

Anförda av Britten Emme stod den plötsligt där i söndagens Allsångskväll. De kallade sig amatörkören och de hade noterat att pastor Bernt och hans fru Vivianne båda fyllt 70 år under sin julvistelse i Sverige. Nu framförde kören en känd sång med specialskriven text. Allt till Bernt och Vivannes ära.
Så här glad blev Bernt när han lyssnade på sången.
En annan glad händelse var att Birger Netland var tillbaks och spelade dragspel efter en lång sjukdomstid. Här tillsammans med 70+ Bernt. Nästa jubilar blir vår sångledare som även han fyller 70 år och har öppet hus den 30 januari.

========================

Gripande vittnesbörd

 

Vi hade besök av missionärsparet Borghild och Eddie Bakke en torsdag. De kunde berätta om sin verksamhet där de upplever en stark välsignelse. Båda talade och var präglade av innerlighet.
Denna kvinna kunde vittna om befrielse från den ondska som kom att omsluta henne efter det att hon lämnat en man som var satanist. Nu kunde hon, trygg i Jesus, vila lugnt om nätterna.
Lisbeth Fumero tolkar denne man som växt upp i latinska USA och varit med i ett kriminellt gång. Han flydde till Spanien från detta för starta om på nytt, men narkotikan tog alla medel han haft med sig. Mötet med Jesus blev en vändpunkt som upprättade honom till en ny människa. Nu hade han fått arbete i arbetslöshetens Andalusien.

========================

Med Göran i Pauli fotspår

 

Det syns väl nästan på bilden vilket mysig och intressant talare Göran Söderström är. Vi har under många år vant oss vid att Göran generöst delar med sig av sina historiekunskaper under bussutflykterna. Nu var det dags för en grundlig genomgång av Paulus resor och historien runt denna, kryddat med en och annan rolig historia. Göran har själv rest flera gånger i Pauli fotspår och då sett både historien och nutida verkligheten.
Denna genomgång passade oss bra eftersom vår pastor Bernt genomfört en bibelstudieserie om ”Vad vi kan lära av församlingarna i Bibeln”.

========================

Några jubilarer

 

Från vänster pastor Bernt och hustrun Vivianne som firade sina sjuttioårsdagar hemma i Sverige under juluppehållet. Sedan vår sångledare Berno som firade sin sjuttioårsdag med öppet hus i Turistkyrkan i slutet av januari. Marie-Louise, till höger, har dock några år kvar till jubileum.
Våra norska damer Anne-Lise och Arna är mästare på blödekager.
Sture Alderblad blev överraskad på sin sjuttioårsdag av att några vänner dök upp på, som han trodde, sin lugna födelsedagsmåltid med hustrun Ulla-Karin.

Elisabeth Örneberg firade sina sjuttiofem i lugn och ro men blev påmind efteråt.

Detta är bara några axplock. I en kyrka som vår är det alltid någon jubilar på gång.
========================

En vecka med Stanley Sjöberg

 

Under en vecka hade vi sju samlingar med pastor Stanley Sjöberg från Sverige. Han är en mycket fängslande talare som förde oss i många aktuella ämnen. Veckan kom att betyda mycket för oss.
Kerstin och Stanley Sjöberg
Talarstolen är den plats där vi gärna ser Stanley.
Under onsdagens kaffesamling så fick vi fira Stanley som fyllde sjuttiofyra år.

========================

Profilen Olle Pehrsson

 

Han föddes det år revolutionen var nära i Sverige. År 1931 vandrade arbetarna i Ådalen och skotten lossades. Olle kom att bo i Ådalen, närmare bestämt Bollstabruk, senare i sitt liv, men han föddes i Jämtland lite längre in i landet.Olle, ja det är Olle Pehrsson, legendarisk i Fuengirola där han verkat under många år.

De var nio syskon i familjen som Olle föddes in i. Mor och far var kristna och Olle kom att möta Gud vid elva års ålder, tolv år gammal döptes han.

Redan som trettonåring blev han sångledare och organist i en församling. Han spelade ett dragspel som var lika långt som han själv och de gjorde miniturnéer med sång och musik.

”Kan man kalla dig musikaliskt underbarn frågar jag”, men det vill inte Olle hålla med om. Sången och musiken har dock varit med honom hela livet och han har hela tiden varit någon form av sångledare.

När jag besökte ”los servicios” under en bussresa hör jag någon som sjöng där. Jag känner igen Olles röst och frågar sedan ”sjunger du jämt”. Olles livskamrat Ingrid inflikar snabbt ”han sjunger tjugofyra timmar på dygnet och har alltid en sång för varje situation”. Olle har en fenomenal förmåga att minnas sångtexter och är ledsen över att många sånger fått en ny text som inte är lika stark som den ursprungliga.

”Var det sången och musiken som höll dig kvar i kyrkan” frågar jag. ”Tron har alltid funnits där, och jag känner det som om Jesus burit mig genom livet och olika livssituationer” svarar Olle.

Första december i år är det tjugo år sedan Ingrid och Olle började sina tjänster på allvar i Fuengirola. Men de kom hit ett antal år tidigare, första gången under sex veckor.

Olle blev pensionär vid femtioåtta års ålder och kom att vara aktiv i Benidorm under två år. ”Men det var för lite att göra där” tyckte Olle.

År 1987 blev det Fuengirola och år 1989 blev Olle sångledare. Fem pastorer ”överlevde han” under sina tolv år som sångledare och han blev den som fixade allt i kyrkan. Energi och handlingskraft har han alltid haft.

”Min sista uppgift var att rekrytera Berno Hallström som min efterträdare och det är något jag fått mycket uppskattning för. Berno är en jättefin kille och en duktig musiker. Jag gläds när jag ser honom i aktion här nere”.

”Jag vill tillägga en sak”, säger Olle, ”Ingrid och jag är överens om att de tolv åren i Fuengirola är de lyckligaste i våra liv.”

”Numera är vi här två månader om året och vill gärna fortsätta med detta under lång tid. Vi har redan bokat in oktober och november nästa år. Hade vi obegränsad ekonomi så skulle gärna vara här under längre tid av året.”

”Om du skulle rekommendera Fuengirola till sådana som inte varit här, vad skulle du då säga” frågar jag.

”Miljön, människorna, solen, badet och de fantastiska bergen i bakgrunden. Men utan Turistkyrkan hade vi kanske inte valt att leva på samma ställe, men nu finns den och den betyder så mycket. Detta är något som många säger” svarar Olle.

Vid pennan och kameran Börge Schönbeck

========================

Välsignelse och förändring

Här om dagen blev vi intevjuade av en närradio, Radio Rörstrand, från Stockholm.
Det var pastor Bernt, sångledare Berno och jag som fick svara på frågor.

Vid en intervju kommer vi automatiskt att summera upp vad Turistkyrkan i Fuengirola står för. Med glädje kunde vi konstatera att vi har en god andlig atmosfär, många besökare upplever detta och bekräftar det i kommentarer till oss. Människor har också fått möta Jesus till förändrade liv och vi står inte främmande för den skandinaviska omvärlden här på solkusten, utan en varm relation finns.

Den spansktalande omvärlden har vi kanske inte så direkt kontakt med även om vi börjat att sjunga spanska och engelska sånger när vi sjunger på marknaden. Vi är öppna för vad Gud vill med vår församling och känner oss trygga i att vi kommer att utvecklas enligt Hans vilja.

Vid årsmötet i mars talade pastor Bernt om att han av personliga skäl kommer att avsluta sin tjänst ett halvår tidigare än vad som var tänkt. I mitten av december så flyttar Vivianne och Bernt tillbaks till Sverige.

Vår rekryteringskommitté, i vilken jag ingår, var redan innan detta besked kom, på gång att rekrytera en ny norsk pastor från och med hösten 2011. Möjlighet finns att det nya pastorsparet på grund av den uppkomna situationen kan komma att börja sin tjänst redan i februari 2011.

Vi kommer under tiden 7 – 10 oktober 2010 att gästas av Gro och John Agersten. De har under många år varit missionärer i Sydamerika. Efter detta besök kommer vännerna Gro och John, samt församlingen här i Fuengirola att pröva om en kallelse för dem till Fuengirola är enligt Herrens vilja.

Som jag tidigare sagt känner vi i en trygghet i förändringsprocessen.

Jag önskar er alla Guds rika välsignelse!
Börge Schönbeck
Ordförande i Skandinaviska Turistkyrkan på Costa del Sol

På bilden ser du pastor Bernt sjunga och sångledare Berno spela vid ett musikcafé för vår skandinaviska omvärld. Själv står jag bakom kameran och syns därför inte så bra.
========================