Hösten 2009
Tur till Cordoba
Höst och vintersvep
Juleaften i Skandinavisk Turistkirke
Julens budskap i ord & toner
Turistkyrkans vänner
Ordföraren har ordet (dec)
Hilsen fra Bakke`s spaniamisjon
Oktober del två – bl.a. dop
Musikfest med inbjudna
Elida på plats
Novembernotiser
Hälsning från Sven Bergholm
Besök av Brännkyrka Motettkör
Oktobers bussutflykt
Oktobersvepet 2009
Pastorn har ordet (okt)
========================

Tur til Cordoba

 


Kassemester Arild Amundsen styrer sikkert regnskabet for busturen.
Sammen med Birgitta var han rejseleder på denne tur til Cordoba.
Buschaufføren og rejseleder Birgitta venter på de sidste passager, som skal med til Cordoba.
Turen startede i flot solskinsvejr og hvad er en tur uden den obligatoriske 11-kaffe. Her nydes kaffen og der snakkes ivrigt ved bordene. På vej til Cordoba glædede Niels Graff os med sin herlige sangstemme.
Her forklares om olivenhøsten i Spanien.
Bussen hold ved den store bro, Puente Romano, som fører over floden Guadalquivir, så alle skulle gå den lille tur for at komme til det store besøgsmål: La Mezquita, muslimernas største moske, som var et af middelalderens største bygningsværeker.
Her studeres ivrigt planen over La mezquita før besøget.

 

Besøget i den store rigt ornamentret moske La Mezquita, som ligger i søleskov, hvor der oprindelig var 1293 og i dag kun 856 søjler tilbage. det skulle være plads til den kristne katedral, som blev bygget 1523.
Nu var der tid til bytur i Cordoba. I jødekvarteret, La Juderia, studerer paret Edmans La Sinagoga, som er Andalusiens eneste historiske synagoge.

Cordoba er kendt for sine snævre, brostensbelagte gader o gyder, hvor man kan kigge ind i hyggelige patiorer, hvor der flere steder er hyggelige restauranter.
Efter spisning og hyggelige gåtur i Cordoba ankom bussen igen til Fuengirola ved 19-tiden. Endnu en dejelig udflugt og så glæder vi os til den næste i 2010.

Text och bild Anne-Lise Jepsen
========================

Höst och vintersvep

Korta notiser om episoder som är en del av vår verklighet här i Fuengirola.

Husbandet, som växlar till innehåll och antal, är ett mycket uppskattat inslag i vår verksamhet.
Många i kyrkan spelar boule ”på sin fritid”. Här får sångledaren en silvermedalj för en andraplats i Tres Coronas klubbmästerskap.
En kväll visade danska vänner bilder från semester-evangelisation på Kuba.
Det är alltid en glädje när vännerna från missionsbåten Elida kommer på besök.

Även ”Elida junior” var frimodig och duktig att sjunga.
Vännen Milde från Norge vill sjunga svängig gospel. Här leder han och pastor Bernt församlingen i en gospel.
Ett kåseri om livets egendomligheter i Spanien.
Tillsammans med Svenska kyrkans kör sjöng våra sångare julsånger i ett stort köpcentrum. Tidningen Sydkusten arrangerade en julmarknad.
Margita som mött Gud i vår kyrka, hälsas här välkommen som medlem.

Dessa vänner från Wales, älskade att sjunga, och de kom gärna till våra våffelträffar.

Ett annat duettpar var Grete och Willy.
Pastor Jon från Løkken framförde ett vittnesbörd om vad som hänt i hans stad. Detta var en omskakande berättelse om Guds verk i vår tid.
Vårt sångledarpar hade en kväll med dikt och ton.

Några träffas och studerar spanska tillsammans och med en spansklärare.

Birgit talar om ekuminik i Göteborg som återspeglar stora delar av världen.

========================

Juleaften i Skandinavisk Turistkirke 2009

 

Der var med stor glæde vi så frem til julen i Turistkirken. Vi, Anna-Lise og Villy, skulle være her for første gang, så vi var meget spændte, hvordan det skulle forme sig.
Solveig og Svend Bjørndal var afløsere for pastor Bernt Nordström, som var hjemme i Sverige på juleferie. Det blev en dejlig oplevelse. 28 personer havde meldt sig til og vi havde et dejligt fællesskab sammen.
Et team arbejdede godt sammen med pastorparret og lavede en hyggelig juleaften, hvor vi fik stegt kalkun, ribbensteg og Solveigs pragtfulde ris a la mande.
Der blev sunget og talt meget ved bordene. Det var berigende og samlende med pastorparret Solveig og Svend, som også fortalte om deres oplevelser som missionærer i Afrika. En stor tak til dem for deres store indsats under jul og nytår.
Vi ser tilbage med gode minder fra en dejlig juleaften i Turistkirken, selv om det var midt i den voldsomme regnperiode, der varede flere dage på Solkysten. Denne aften kunne man godt sige ”Costa de la lluvia” i stedet for Costa del sol.
Tak for en dejlig juleaften!
Anna-Lise og Villy Jepsen
Bordene er dækket

Danske og norske smil

Der er fyldt op ved bordet

Fælleskabet nydes omkring bordet
Glade ansigter ved bordet
Göran fortalte juleminder fra Finland
Julemaden tilberedes af Anna-lise og Solveig
Maden smagte godt
Paul og Birgit Petersson
Solvej og Svend Bjørdal

========================

När julskyltningen drar igång här i Fuengirola så har vi en tradition i Turistkyrkan att presentera julens budskap i ord & ton.
Kvällens artister samlar sig medan Berno Hallström introducerar
en julmelodi.
Bambi Elinsdotter sjunger om Maria och Jesusbarnet.
Marie-Louise och Berno Hallström stod för sången när julevangeliet presenterades i ord och ton.
Med stor bravur avslutade pastor Bernt med sången ”O, Helga Natt”.

========================

Turistkyrkans vänner

 

Du kan registrera dig som Turistkyrkans vän och då får du information genom vår tidning Solglimt och på andra sätt. Detta är ett sätt att stödja vår verksamhet för de som inte är här så lång tid att de vill bli medlemmar i församlingen, men ändå vill ge Turistkyrkan på Costa del Sol sitt stöd. Det finns cirka 150 st vänner registrerade och den som är huvudansvarig för vänkontakten är Birgit Pettersson. Svenskt Plusgiro är 830547-6 och norskt bankkonto är 3201 31 14322.
Birgit Pettersson tillsammans med maken Paul.

Kära vän!
Vi har semestrat på många platser genom åren men fastnade till sist här i Fuengirola. Här fann vi att det var bra att vara för vår kropp, själ och ande.

Underbara bad, trevliga områden att strosa och resa omkring i och inte minst denna Turistkyrka, där vi mötte mycken vänlighet och en öppen famn för alla.

Vi förstod att denna oas haft och fortfarande har en stor betydelse för turister och för samhället här: ”Ett ljus och ett salt”!

Vi ville gärna vara med och stödja detta Guds verk som två av ”Skandinaviska Turistkyrkans vänner”, vilket man kan göra med goda tankar, bön och ekonomiska gåvor. Allt detta behövs!

För oss började det med en 14-dagars visterlse som efterhand ökade till 1-2-3 månader.

Nu ser vi fram emot att bo här i 6 månader och hoppas på att få se dig här!

Välkommen!
Birgit och Paul
========================

Ordförande har ordet – En julhälsning

 

På torget i Fuengirola står denna julkrubba som en ljusskulptur.
I Spanien är julens egentliga budskap mer synligt.Det är just detta budskap: Glädjens budskap kommer till oss – En frälsare är oss född. Änglarna i natten förkunnar detta budskap, som profeterna förkunnat i århundraden dessförinnan.Vi önskar er alla, vänner av Turistkyrkan eller blivande vänner, en välsignad julhelg, med frälsaren i centrum för vår helg.

Hösten här nere i Fuengirola har innehållit många glädjeämnen. Många nya människor har hittat till Turistkyrkan. Även i slutet av november och i december har speciellt söndagskvällens ”Hela kyrkan sjunger” kommit att samla många besökare.

Många reser nu hem för att fira jul men andra kommer i stället till Spanien. Vi vet att dessa tas väl omhand av ”helgpastorerna” Solveig och Sven Björndal.

Vi ser med förväntan fram till det nya året. Välkommen ner till en levande kyrka, med gemenskap och mycket glädje. Vi kommer att få flera spännande gäster, något du kan läsa om i våra nyhetsnotiser.

Börge Schönbeck

========================

Hilsen fra Bakke´s spaniamisjon

 

Vi har fått en månadshälsning från Borghild och Eddie Bakke. Du ser den om du trycker på länken nedan.

Länk till Bakkes spaniamisjon.
========================

Det är en speciell glädje när vår dopgrav blir använd. Det är sanningsenligt inte alltför ofta det sker.På bilden ser du pastor Bernt och en djupt rörd Jonny som efteråt talade om den glädje han kände.
Hela tiden händer ”små saker” som egentligen är stora. Här vännerna Lena och Alf som firar 40-årig bröllopsdag.

========================

Musikalisk fest

Vi bjöd in vänner från de olika sammanhang vi finns i. Ett trettiotal som annars inte går i kyrkan kom och lyssnade till ett bra musikprogram och åt goda smörgåsar. Totalt var vi drygt hundra gäster i kyrkan. Från musikal till andlig visa var rubriken. Arrangemanget uppskattades mycket.
Liv, Marie-Louise, Berno och Bernt var kvällens artister.
Bernt och Berno i aktion inför en lyssnade publik.

========================

Elida på plats

 

Elida på redden i Fuengirola. Fullmånen lyser upp.Vi har vant oss vid att Elida dyker upp. En morgon så var hon på plats med en grupp seglande konfirmander.

========================

Novembernotiser

 

Den gemensamma sången uppskattas mycket och när frågan kommer om kommer ”vilken sång som önskas”, så kommer det många bud.
Egon Linderoth som gästsolist.
Gunborg Engwall sjöng så innerligt.
Nattvarden är en stund vi ser fram emot. Torunn och Gunnar Sørensen betjänar.

Ett bibelstudium om
Johannes döparen
som skakade om.
Sigvard Wallin talade.

========================

HÄLSNING FRÅN SVEN BERGHOLM

Spanska solkusten med sitt fantastiska klimat är ett naturligt semestermål för skandinaverna under de kyliga vintermånaderna. Det är ingen tillfällighet att många väljer städerna längst Medelhavets kust långt ifrån de tuffa vintermånaderna i Norden.

Fuengirola är en av de mest populära städerna och det är utan tvekan en av orsakerna till att många svenskar och norrmän år efter år återvänder till denna plats. Härifrån gör man sina dagsutflykter till historiska platser och världsberömda sevärdheter.

I Fuengirola finns också den Skandinaviska Frikyrkan där kristna från de flesta samfund i Norden har funnit en naturlig mötesplats. Man kommer tillbaka år efter år och upplever samma glädje att möta nya och gamla vänner.

När jag på min resa till Gran Canaria mellanlandade på ”solkusten” var det som att komma hem. Under sju år var jag mantalsskriven i staden och under den längsta perioden hade jag förmånen att tjäna som församlingens pastor. För mig finns här massor av minnen från stimulerande arbetsuppgifter till möten med människor. Under de tre dagarna som jag var i stan fick jag återuppleva minnen men också göra nya upplevelser.

Kyrkan på ”solkusten” har en väldig betydelse och det är viktigt att man ser turistmissionens stora möjligheter. Vill man utveckling måste man vara djärv man måste bejaka visionerna och drömma drömmarna och jag vill gärna tro att de som idag leder församlingen skall tänka stort och att möjlighetstänkandet får dominera. Under mina år i församlingen samarbetade jag med två olika församlingsordföranden, Arne Berg från Norge och Egon Linderoth från Sverige. Båda kom att betyda mycket för mig och församlingen. Det var en glädje att träffa Egon på nytt igen. Tillsammans med sin hustru Ing-Britt återvänder han ofta till Fungerola och församlingen. Vi var båda överens om att församlingen har en framtid om man på nytt igen vågar satsa kanske med delvis nya och djärva grepp. Den nuvarande församlingsföreståndaren Bernt Nordström och ordföranden Börge Schönbeck behöver våra förböner, vår hjälp och allt vårt stöd så att förutsättningar för utveckling och församlingstillväxt kan skapas.

Med varm hälsning
Sven Bergholm
========================

Uppskattad körkonsert

 

Torsdagen den 8 oktober kom de sjungande vandrande genom mittgången i Turistkyrkan, Brännkyrka Motettkör.
Kördirigenten, Robert Zelizi, tillika är han kantor i Brännkyrka församling inom Svenska Kyrkan. Brännkyrka ligger sydväst i Stockholm.
Robert berättade att kören just nu arbetar med Duke Ellingtons ”the Sacred Concerts” och att de skall sjunga den den 8 november. Med tanke på de smakprov vi fick blir det en fin upplevelse för de som kommer till denna konsert.
Vi fick en fin kväll med en mycket blandat program som rörde sig från latinska sånger till gospel.
Körens besök uppskattades mycket och kyrkan var helt fullsatt. Välkomna tillbaka om ni har vägarna förbi.

========================

Oktobers bussutflykt

 


I soluppgången (strax före klockan 9) samlas vi framför kyrkan.
Väl inne i bussen hälsar Villy Jepsen oss välkomna. Han är en av reseledarna.De andra är Birgitta o Arild.
Första delmålet var en botanisk trädgård i Malaga:Den har rötter till år 1857 och är belönat som turistmål.

Tulla och Arna som blommor i trädgården.

Laila och Ture utforskar djungeln.

Ingrid P tar sig an uppgiften att guida.
Berno fann ett träd att luta sig mot. Vi behövde 4 personer hand i hand, för att nå runt trädet.
Vilken skönhet att njuta av. Ett tack till vår skapare.

Så fick vi vårt älskade 11-fika.
Annette och Roland njuter i solen.
Vi fortsatte mot en stenålders grav ett märkligt monument.
Se hur stora stenblocken i taket är.

Hur bygget gick till förklarades på en film vi fick se.
Berget i bakgrunden har formen av ett människo-ansikte, (vilande). Detta skulle vara anledningen till gravens placering.
Spansk lunch på El Mirador, utsikten.
Staden vi besökte, Antequera, var från tiden före romarriket.
Sedan begav vi oss upp i bergen ovanför Antequra för att besöka ”månlandskapet” El Torcal. En märklig natur där gammal havsbotten nu finns 1000 m upp i höjden.
Pojkarna måste alltid utmärka sig. I detta fall är det pastorn som gav rekryteringskommittén skrämselhicka genom att klättra utanför avspärrningarna. På bergets topp ser han nästan ut som den berömda statyn ovanför Rio de Janeiro.
Så får vi konstatera vilken förmån det är att vi får uppleva denna typ av gemenskap.
Perfekt planerat av resekommittén.

========================

Det hände i oktober 2009

 

Sten-Owe Glennemo gästade oss en söndagskväll. Hans vittnesbörd från en tuff uppväxt fram till arbetet i LP-verksamheten med upprättelse av människor. Det vittnesbördet berörde.
Lisbeth Fumero talade en söndag förmiddag om den 23 psalmen på ett sätt som kröp under ytan. Med exempel från nya testamentet och sitt eget liv fick hon oss att inse allt gott vi fått genom vår Herde, och vikten av att ”tillhöra flocken”.
En dag fanns både tidigare pastorn Sven Bergholm och tidigare ordförande Egon Linderoth på plats. Det gladde oss.
Sven Bergholm var på väg till verksamheten på Gran Canaria. Han lovade att skriva en hälsning till vår hemsida här framöver.

Vem kan tro att denna unga dam fyller 75 år.Grattis Sylva.
En vanlig söndagskväll. Husbandet drar igång med pastor Bernt som trumpetsolist. Kyrkan helt fullsatt.

Ingemar Arvidsson, präst i Svenska kyrkan, är en av vår kyrkas vänner. Han höll ett engagerande föredrag om Chaterine och Willam Booths arbete i östra London. Detta blandades med sånger som följde innehållet.
Så var Fuengirolas fiestavecka slut och vi kunde för första gången i höst sjunga på marknadsplatsen. Många sångare och stor orkester. Som vanligt engagerad publik.

========================

Pastorn har ordet…….

Att ta en morgonpromenad på Paseon, det vill säga på den nästan milslånga plattbelagda promenadvägen utmed Medelhavets strand, är en fascinerande upplevelse. Att gå ut just i morgongryningen och se solen stiga upp ur havet är lika fantastiskt varje morgon. Hela ens varelse fylls av lovsång och tacksamhet till Skaparen för den skönhet han låter oss få ta del av.

Samtidigt kan jag inte låta bli att också fascineras av dessa morgonpigga personer i gröna överdragskläder, som varje morgon, sju dagar i veckan städar denna långa strandpromenad och gatorna omkring. Varje nerfallet löv, varje pappersbit eller annat skräp plockas upp, dels manuellt och dels med små fordon med sopborstar under. Varje papperskorg och de stora sopbehållarna som är regelbundet uppställda efter Paseon töms varje dag!

Vid en annan del av Medelhavet gick för 2000 år sedan en man och talade om en annan sorts städning. Jesus Kristus upprördes över att de som skulle förmedla Guds kärlek till människorna, mer tänkte på att följa vissa regler och yttre saker än att visa rättvisa och barmhärtighet. Allt som oftast så behöver jag ta till mig Jesusorden att ”gör först bägaren ren inuti, så blir också utsidan ren”.

Här på Costa del Sol har vi fortfarande en härlig sommarvärme, men även här kommer det snart lite svalare temperaturer och vi talar om att nu är det höst. Efter sommaren så vill väl de flesta göra en ordentlig höststädning. Vad skönt det känns när det är nystädat och det luktar rent och fräscht. På samma sätt får vi lägga ner allt vårt inre skräp och bråte vid Jesu kors och ta emot förlåtelse och rening.

I en liten skrift av en svensk präst skriver han att livet bör hela tiden vara en vandring mellan Kristi kors och Guds tron. När vi lagt ner alla ”onödigheter” vi bär på vid korsets fot, får vi komma till Gud Faderns tron och ta emot Hans välsignelser.

Bernt Nordström
========================