Våren 2009
Stark Israelkväll
Herden på plats
Glad Aage kveld
Sverres ’bankett’
Kjell Ohldieck – bibelstudieveckan
Världsbönedagen i Turistkyrkan
Supporter på marknadsplatsen
Göran Söderström 75 år
Turen til Axarquia
Överväldigande inbjudningskväll
En vanlig söndagskväll i mars
Två glädjande körbesök
Pastorn har ordet (april)
Präst och trubadur
Annorlunda diktkväll
Pastorn har ordet (febr)
Dubbelprofilen – skolteamet
Humor i helgade hyddor

=================

Steinar Handeland talade om Israel.

 

Ingrid och Steinar Handeland

Det kändes som Guds ledning när Ingrid och Steinar plötsligt blev våra gäster en tisdagskväll. Steinar framförde ett starkt budskap runt Israel. Från de tidigaste profetiska orden till nutid och framtid. Så starkt var budskapet att vi inte märkte att undervisningen blev en timme och 20 minuter lång.

Vi spelade in allt för att presentera på CD och de flesta besökarna bokade sig för ett eget exemplar. Vi du boka så kontakta oss via e-post kontakt@turistkyrkan.info

=================

extilkonstverket ”Herden” är åter på plats.

 

Flera har saknat ”Herden” som inte synts i kyrkan på ett tag. Nu finns den på plats igen tack vare Anne-Lise Selseng som tvättat konstverket och försett det med lämplig upphängning.
Tack för fin insats.
Dessutom har Anne-Lise passat på att fira jämn födelsedag. Här ses en glad jubilar.

=================

Aage kveld i Turistkirken

 

Bilden är från Aage Samuelsens facebooksida

Själv var jag förkyld och kunde inte vara inte där, men min fru Berit kom hem alldeles begeistrad. Vilken toppenkväll. Denne man som på ett speciellt sätt rört inte bara norrmännens utan även svenskarnas hjärtan. Hans liv och hans musik var i centrum denna kväll.

Ingeborg Karlsen berättade om Aages liv och maken Hans sjöng till gitarr.

Ingeborg och Hans Karlsen

Erik Sørensen, Willy Petersen, Birger Nettland, Berno Hallström, Sture Alderblad, Liv Rasmussen och Erik Sallbring, ja många var sångare och musiker denna kväll och sångarna sjöng med inlevelse.

Börge Schönbeck.
=================

Sverre Larssons bankett för alkoholens offer i Sverige och Norge

 

Salen fylldes med förväntansfulla människor som serverades danska smørebrød och norska blødekakor (tårtor). Dessutom fick de vara med om ett musikaliskt smörgåsbord. All förtäring bjöd Sverre på, frivilliga bakade och arbetade, så entré och insamlade medel gick oavkortat till kvällens ändamål.
Sverre höll ett kåseri eller egentligen en berättelse om en mans upprättelse från alkoholberoendet. Arne Åhman berättade också om sin kontakt med hjälparbetet i Sverige. Under kvällen insamlades gåvor för 20.000 svenska kronor och detta belopp delas mellan Evangeliesenter i Norge och Erik Edinstiftelsen i Sverige. Totalt i sin insamlingskampanj har Sverre löften för mer än 100.000 kronor.
Flera gäster önskade att detta skulle bli ett årligen återkommande evenemang.
Birger Nettland på dragspel Pastor Bernt på trumpet
Bambi Elinsdotter sjöng Liv Rasmussen sjöng.
Marie-Louise och Berno Hallström sjöng duett. Erik Sallbring sjöng en gammal Frälsingsarmé-sång
Turistkyrkans husband spelade.
Sverre flankerad av sköna damer.

=================

Bibelstudieveckan fick stark start

 

Britt-Karin och Kjell Ohldieck

Vi är så tacksamma för den bibelstudievecka Kjell Ohldieck höll hos oss. Detta är egentligen inte bibelstudier tyckte pastor Bernt Nordström, utan mer ett väckelsebudskap.

I vilket fall blev vi mycket inspirerade och på många sätt berörda. Detta budskap önskar vi ska beröra alla våra nordiska länder.

Du kan beställa undervisningen från Turistkyrkan på 3 st CD för ett pris av 10 EUR eller 100 kr. Vill du beställa så sänd oss ett mail till kontakt@turistkyrkan.info där du anger dina adress. Porto tillkommer.
=================

Världbönedagen i Turistkyrkan

Den 6 mars hålls världsbönedagen över hela vår planet. Inspirerat av kvinnor och kvinnorna är det som agerar. Männen får vara med men det är ur kvinnors perspektiv. Årets böner hade formulerats av kvinnor på Papua Nya Guinea.

Det ger eftertanke att höra böner formulerade ur ett för västeuropen ovant perspektiv. Det ger också en förnimmelse av hur stor vår Gud är.

Birgit Petersson har burit denna vision om att vi skulle ansluta oss till den globala händelsen och Birgit har knutit kontakter med kvinnor i olika kyrkor här i Fuengirola.

Detta blev en inspirerande start som säkert kommer att växa kommande år.

Nedan ett bildsvep.

En kör från katolska kyrkan sjöng.
Birgit och Birgitta.På svenska och spanska.
O store Gud på olika språk.
En underbar finsk stämma överbyggde språkbarriären.
Vi höll varandras händer och bad Fader Vår på olika språk. Vi sjöng O store Gud med full kraft och när de olika språken blandades i denna hymn kände vi att vi är lemmar i samma kropp.

=================

Liten supporter

 

Birger Netland och Erik Sallbring på dragspel, samt Hans Karlsen på gitarr. Det svänger bra och den lilla tjejen klappar händer och snurrar runt.Under hela våren har sångarna sjungit på marknadsplatsen och vi har haft många åhörare förutom denna lilla tjej.

=================

Göran fyller 75 år

En av kyrkans starkare profiler fyllde vuxen under våren. Göran Söderström en finlands svensk historielärare med stora kunskaper och ett varmt hjärta har betytt och betyder så mycket för oss i Turistkyrkan. Irma och Göran har varit våra researrangörer under många år. Som det framgick av talen under kvällen så var det Görans kärleksfulla personlighet som starkt berört många. En pelare i församlingen.

Irma och Göran Söderström
Erik Sørensen serverar Göran en rejäl tårtbit

=================

Turen til Axarquia

Ett glatt gäng framför bussen i Axarquia

I strålende vær og med 55 reisehungrige nordboere ombord i bussen startet vi mandag morgen den 16.3 på reisen til området med det vansklige navn: AXARQUIA.

Kort etter Malaga svingte Pedro, vår meget dyktige sjåfør, inn på en vei som tok oss via en mengde svinger til et fantastisk kupert område nordøst for Malaga.
Nærmest i ørneperspektiv kunne vi se biler som små maur flere hundre meter under oss der de hastet avstad på motorveien mellom Malaga og Granada. Og for en udsikt i nærmare 1000 moh.

Regnet i vinter hadde fått fram de fineste grønnfarger i naturen og på åker og eng, og vårblomstene prydet det hele med sine vakre farger.

I byen Casabermeja (3.000 innb. Ca. 550 moh.) ble de et kort stop med kaffe før tørste svensker, og en tur til den berømte gravplassen i byen for noen av de som sløyfet formiddagsdrikken.

På nye krokete veier gikk så turen vidare til Colmenar (3.000 innb. Ca. 700 moh.). Byen har sitt navn etter en stor bondegård som produserte honning. ”Colmena” betyr bikupe på spansk. Foruten honning er området kjent for sin olivenolje, naturlig sukker (brunsukker) og sitt mel.

I denne byen inntok vi et godt måltid på ”Belem” (Betlehem), før reisen gikk videre mot Malaga på en like spennende og svingete vei som før på dagen.

Våre berettelser fra forskjellige turer i barneskolenen endte ofte slik: ”Alle var enige om at det var en fin tur.” Det var vist alle enige om også denne gangen.

PS: I området Axarquia er det iflg. ”Sur in English” mellom 11.000 og 22.000 boliger som hevdes ulovelig oppført !!

TEXT OCH BILD ARILD AMUNDSEN

I bussen 1 I bussen 2
Chauffören Pedro och reseledarna Birgitta och Arild Arild övar upp sitt kreativa sinnelag
Det berömda kyrkogården Väntar på något gott i ’Betlehem’
Mitt i Axarquia

=================

Boulespelare och andra inbjudna

 

Vi hade burit denna kväll i våra hjärtan en längre tid. Vi ville bjuda in våra vänner i bouleklubben Tres Coronas till en musikkväll i Turistkyrkan. Männen hade möblerat om kyrkan, Börge hade brett 80 stora smörgåsar, Berit hade dukat upp, Bernt, Berno, Marie-Louise och Liv hade övat på sångprogramet och nu undrade vi hur många som skulle komma. Boularna hade föranmält 20 deltagare mellan tummen och pekfingret. Redan en halv timme före började folk att strömma in. Det hade spridit sig om programet i Turistkyrkan. Bara boularna var mist 45 stycken. För ovanlighetens skull var kyrkans folk i minoritet. Men o vad vi var glada, all vår kreativitet behövdes för att ordna bord, stolar och förplägning. Inga var ledsna att det dröjde något.
Sång och musikprogramet blev så fint och Marie-Louises diktläsning var som en minipredikan. Atmosfären var varm och kanske ordet helig är på sin plats. En av deltagarna sa att detta var bland det finaste han varit med om i sitt liv(!). Vi upplevde starkt att något hände.
=================

En vanlig söndagskväll i mars

 

Det börjar med att husbandet svänger till och det rycker i högerfoten i takt med musiken.
Pastor Bernt hälsar nya gäster välkomna, sådana som inte varit i Turistkyrkan förut.
”Var är du ifrån då?”
”Bor i samma hus som han”. Leendet spricker upp på Bernt.
Fullsatt kyrksal sjunger önskesång under Bernts ledning. Det är populärt att få önska sin egen sång. I förgrunden är husbandet.
Så var det dags för sångarna. För snaran den har brustit och fågeln den är fri. Intervju med Willy -Är du fri? -Javisst, så när på konen min. Skratt.
Några av Bambis lyssnare när hon sjunger på marknaden, hade önskat en speciell sång till söndag kväll och den sjung hon gärna.
Liv blir generad när Bernt berättar att en operasångerska vunnit svenska uttagningen till Eurovisionsschlagern.Vad menar han? Men hon samlar sig och sjunger vackert.
Från Oslo dök kvällens överraskning upp. Jon Mattiesen. Den djupa vackra tonen från euphoniet klingade fint i majestätiska ’Amazing Grace’
Erik Sallbring älskar att sjunga de gamla evangeliska sångerna. Det här med att ’tvättas ren i blodet’ ger han en förklaring till den moderna publiken.
Vi har fått duettsång av Marie-Louise och Berno och nu avslutas kvällen med en berörande triosång.
Visst var det en musikkväll men atmosfären är så varm av Guds närvaro.

=================

Här i Turistkyrkan har vi kunnat glädja oss åt två veckoslut med musikaliska högtidsstunder. Det första var ett besök av Teen Gospel Choir från Gammelstad utanför Luleå i Sverige (bilden ovan).Elva tonårsflickor sjöng, under sin ledare och pianist Lennart Johansson, med sådan glädje och inspiration att torsdagskvällen framträdande avslutades med stående applåder från församlingen!
Under påskens alla gudstjänster kunde vi glädja oss åt den allra vackraste skönsång då vi besöktes av Aspnäskören från Järfälla, Stockholm.Med den i Turistkyrkan välkände pianisten och körledaren Stig Andersson vid pianot sjöng kören och solister så att påskens budskap fick en extra prägel av innerlighet och värme.

=================

Pastorn har ordet (april)

 

Någon i gruppen utbrast, när vi stannade till på en av de vidunderligt vackra utsiktsplatserna på väg upp mot Ronda i de Andalusiska bergen: ”Vår Herre måste han varit på väldigt gott humör när han skapade detta.”

Att göra en resa i de fantastiska bergsmassiven i Andalusien en vårdag i april månad, är som att åka med vår Skapare som guide. Gång på gång hör man Honom säga: ”Se vad vackert detta är, se på blommorna där borta, fåren som betar, getterna som skuttar omkring, bergsmassiven och havet i fjärran”. Och jag får svara honom med tacksamhet: ”Och allt detta har du gjort för att vi ska förstå hur stor du är, hur mäktig du är och hur stor din skapelse är!”

Så kommer den dag vi kallar Skärtorsdagen, dagen före Långfredagen, och vi samlas i Turistkyrkan nere vid Medelhavets strand för att minnas den stund då vår Herre Jesus Kristus kämpade sin kamp för vår frälsning, vår räddning. Och då är Han där på nytt, inte mäktigt, vidunderligt, utan med en osynlig stilla närvaro som blir lika påtaglig som skapelsemotiven uppe i bergen.

Han skapade inte bara något vackert att se på, utan Han offrade sig själv som det fullkomliga påskalammet, för att vi skulle få leva i evig gemenskap med Honom.

Den första perioden som pastor i Skandinaviska Turistkyrkan i Fuengirola är snart till ända. En intensiv verksamhetsperiod med sångstunder på marknadsplatsen, öppet hus kvällar, våffelträffar, allsångskvällar, bibelstudier etc, där många skandinaver fått höra det glada budskapet om Jesus Kristus. Som nyinstallerad pastor kan jag bara känna en stor tacksamhet till Herren för den möjlighet som vi har här på Costa del Sol att skapa kontakt med människor som kanske aldrog annars går till en kyrka.

Min förhoppning är att många fler skandinaver ska inspireras av det vi upplever här i Spanien och besluta sig för att tillbringa vinterhalvåret med oss här nere.

Till slut en tillönskan om en skön sommar och Guds Rikaste Välsignelser!

Bernt Nordström
=================

En kväll med Tomas Boströms visor

 

En torsdagskväll hade vi prästen i Svenska kyrkan, Magnus Salomonsson, och kantorn Eva-Maria Rummo på besök. De framförde ett finstämt program med visor av Tomas Boström. Ett oväxlande program med sång, text och blockflöjtspel.
=================

Ett vittnesbörd om tro

 

Som trettonåring, uppväxt i ett vänsterradikalt Göteborgshem, mötte Birgit Pettersson sin Jesus och smög iväg till Ramberget för att läsa Bibeln. Sedan dess har han varit i centrum för hennes liv. Själv har hon har stått i centrum för ett stort ekumeniskt samarbete i Göteborg.Men denna kväll var det ett annat av hennes intressen som fokuserades – dikterna. Hon kombinerade sitt vittnesbörd med dikter, lästa och sjungna. Vi blev mycket berörda.
Maken Paul servera fräscha frukter efter samlingen.

=================

”Och var inte bedrövade, ty fröjd i Herren är er starkhet”

 

Det är en av de stora profilerna i Bibeln, Nehemja, som utropar detta till den församlade folkskaran. Man har efter ett makalöst arbete lyckats återuppbygga murarna runt Jerusalem men känner sig hotade från fiender som inte kan tåla att de lyckats med en till synes omöjlig bedrift. Dessutom fick man på nytt höra om de bud som Gud hade gett dem genom Mose och man kunde ana att de kände skuld inför att de avvikit från Guds bud och därmed drabbats av fiender som fört bort dem i fångenskap och samtidigt förstört Jerusalems murar. Det är i detta sammanhang som de får höra orden ”var inte bedrövade, ty fröjd i Herren är er starkhet”.

I en tid då vi dagligen i nyhetsmedia möts av rapporter om ekonomisk kris, naturkatastrofer, mord etc. kan det vara lätt att tappa modet. Men det kristna budskapet är och har alltid varit att det finns hopp för mänskligheten.

Gud har i Jesus Kristus försonat hela världen med sig själv och gett oss ett löfte om en framtid och ett hopp. Johannes skriver att ”jag såg en ny himmel och en ny jord”. Vi ska inte vara bedrövade, vi ska fröjda oss i Herren. Många psykologer betonar i dag hemligheten i att tänka positivt, ja aktivt delta i sådana sammanhang där skrattet förlöses, då det har en positiv inverkan på hela vår kropp.

Här i södra Spanien har vi haft den kallaste och regnigaste vintern på många årtionden. Att då få mötas till gemenskap i Turistkyrkan och glädja sig i Herren är alltid en injektion av kraft för hela människan. Oavsett om vi finns i det något kyligare norden eller här nere i södern, där vårsolen nu börjar värma riktigt skönt, så får vi ta alla negativa tankar till fånga, som Paulus skriver på ett annat ställe i sina brev, och inte vara bedrövade, ty fröjd i Herren är vår starkhet.

Bernt Nordström
=================

Profilen denna gång en dubbelprofil

 

Malin Johansson och Johanna Malmström

Malin Johansson och Johanna Malmström heter de här härliga ungdomarna som kommit till oss för att vara ”resurs” i Svenska Skola i Fuengirola.

Flickorna är 19 och 20 år och kommer från Mullsjö och Nyhem i Sverige.

Malins uppgift i skolan är att finnas till hands för barnen i klass 1, 6-7 år gamla. Johanna har hand om de mindre barnen i åldern 3-5 år.

De tänker starta en barngrupp – en VIPS-grupp.

Flickorna ville jobba utomlands och få lite erfarenhet och träffa nya människor.

Malin är inne på att studera till lärare och Johanna har många intressen, men vill nog jobba med människor.

Båda är uppvuxna i kristna familjer och har olika uppgifter i sina hemkyrkor.

De trivs jättebra och tycker att det är roligt att vara i Spanien. Någon kurs i spanska blir det nog också-

Vi önskar dem lycka till!

Marie-Louise Hallström
(text och bild)

=================

Humor i helgade hyddor.

 

Robert Johansson samlar på humor från olika kristna sammanhang och är i Sverige känd för sina böcker ”Humor i helgade hyddor”.

Ordet hydda gav dock våra norska vänner huvudbry. Men vi klarade ut att en hydda är en ”provisorik hytte” även om det här avses en kyrka.

Robert är också låtskrivare och framförde tillsammans med sin fru egna och andras sånger.

=================