Våren 2008
Resa till Grazalema och Zahara
Sång på marknaden igen!!
Sverre Larsson 80 år
Avsked till Gitten och Elon
Skolungdomar på besök
Ordförande har ordet
Skolteamet
Profilen – Marta Lofthus
Resan till Priego de Cordoba
Loppis
Krönikan – Fastetiden
Krönika ’Gott Nytt År’
Hilsen fra Anne-Lise
’Barnens rätt gala’

==========================

Mars månads resa gick till Grazalema och Zahara de Sierra.

Städerna Grazalema och Zahara de Sierra ligger i anslutning till ett naturreservat. Vi fick se större mängder korkek, men utan tjuren Ferdinand. Vidare fick vi se Europas största fågel, Gåsgamen. De kan bli upp till 2,6 meter mellan vingspetsarna. I Grazalema finns en unik gran, Granzalemagranen, som endast finns på denna ort. Tanken var att denna resa skulle vara en picnic-resa, men den var ovanligt kallt så några föredrog restaurantens värme. Andra hittade matplats i lä med fantastisk utsikt. Mimosan blommade så vackert och många andra växter var på gång. I Grazalema fanns ett museum med tillverkning av ylletyger och med tanke på antalet får vi såg så förstår vi sambandet. Vägen till Zahara var våldsamt vacker och staden låg vackert på en höjd, men benen fick sig en genomkörare innan vi var uppe på torget. Det var förklarligt att vissa avtod från strapatsen. Allt detta för 10 euro – tala om prisvärt. Tack Irma och Göran!

Fullsatt buss och elva-fika.
Dessa ungdomar var på väg att missa resan – men allt ordnade sig. Här pustar de ut.
Berglandskap
Staden Grazalema ligger mot berget och den unika Grazalemahatten kanske kan vara något, eller….
Textilingeniör under 30 år – då förstår man de gamla maskinerna.
Grazalema-granen den unika.
Tulla fann våren i form av en gren som blommade i rosa.
Resans tema var mission. Här talar Marta om sin tid i Afrika.
Uppförsbacke i Zahara och kyrkan i samma ort.
Utsikt från torget i Zahara de Sierra
Utsikt från bussens parkeringsplats i samma stad.

==========================

Nu får vi sjunga på marknaden igen!

Sångarna på plats igen vid entrén till Fuengirolas marknad.
En tradition som uppskattats mycket har återuppståt!
Berno tackar Birgitta Lönegren, som varit en ensam lobbyist och övertygat de lokala myndigheterna om hur uppskattat bland skandinaver (och andra) detta inslag i gatubilden är. Birgittas kamp gav oss svar på våra böner.
Många stannade till på premiärdagen den 26 februari. Som vanligt glada miner och man sjöng med i de medryckande sångerna.
Efter ett år är vi tillbaks – med stor glädje!

==========================

Sverre Larsson bjöd kyrkans medlemmar och vänner på 80-årsfest

Födelsedagspresenten var att vi fick skänka pengar till Erik Edin stiftensen som arbetar med rehabilitering av drogmissbrukare.

 

Sångarna sjunger

 

Mycket sång och musik. På bilderna: Bambi till vänster. Norske kvinner synger hyllningssang (överst till höger) och trion sjunger (nederst till höger). Dessutom olika duettsångare, solister och solkustbröderna.
Hedersgäst var Sverres frisörska (till vänster) och Sverres systrar höll tal om barndomen (till höger).

Det är lätt att säga halleluja men svårt att göra det (citat fra Marve Flexnes).

Styrelseveteran talar
”Slaven” på triumfvagnen talar
Författaren talar
Talen handlade om mannen som klarar av att göra halleluja, d.v.s. praktiskt utföra vad tron säger. Men de handlade också om vännen Sverre och evangelisten Sverre. Sverre själv pekade på att han är exemplet på att en enkel man kan få utföra saker, inte i egen, men i Guds kraft.

Tal och kram från Turistkyrkan
Delikate norske
smørrebrød
Insamlingsbössan med bild från Edinstiftelsen
Förebilden för Solkustbröderna
är Västkustbröderna. Detta var
ett av Sverres hjärtebarn. Här ser
vi två Västkustbröder gratulera
en tredje.
Elon Svanell var värd och höll ihop kvällens program.
Till slut en modebild på Britten Emme som kunde se ut över salen och finna många av sina kreationer där, Gösta Arvidsson ser inte ut att misstrivas i damsällskap.

==========================

Vi sa adjö med mysig festkväll

Den 27 mars hade vi tack-, och farvälmöte för Gitten och Elon Svanell. Berno ledde och lotsade oss igenom kvällen med ett trevligt program. Tacktal hölls av Sverre Larsson och representanter från olika nationaliteter. Det var mycket sång bland annat ett solo av Gitten, vilket uppskattades mycket. Det bjöds på goda smörgåsar, äppelkaka, kaffe och dricka. Gitten fick en vacker bukett med rosor.Dessa rosor får symbolisera vår tacksamhet till pastorsparet för fina månader tillsammans.

Text och bild M-L Hallström

Sverre och Elon
Elon och Gitten
Berno som toastmaster och
Gitten i glädjefyllt solo.
….och Gitten begrundade
kvällens händelser.

==========================

Skolungdomar på besök

 

Som du ser på bilden är engagemanget stort både hos ungdomarna och hos pastorn.Under en söndagskväll i mars kom ett femtontal elever från en skolklass, mötte pastorn och fick ställa frågor.De deltog i ”Hela kyrkan sjunger”, fick önska sånger och de sjöng med i sina önskesånger.

Efter samlingen inföll frågestunden

==========================

Ordförande har ordet

 

Berit och Börge
Foto Olle Larsson

”Vi skulle inte ha valt Fuengirola om det inte varit för Turistkyrkan”.

Detta är en vanlig replik när man talar med någon som har en anknytning till Turistkyrkan på Costa del Sol. Detta gäller även mig. År 2001 kom Berit och jag för första gången som en del av en besökande sångkör från Sundbyberg i Sverige. Allt eftersom har tiden i Spanien ökat – nu är vi uppe i sex månaders vistelse per år. Jag har sedan flera år upplevt en kallelse att medverka vid en generationsväxling i Turistkyrkan. Att det blev i uppgiften som ordförande var dock en överraskning.

Alla vi som bär Turistkyrkan i våra hjärtan måste på olika sätt axla ett ansvar för den fortsatta verksamheten. Det är inte längre så många som bor här hela året, så vi deltidsboende är viktiga för en framgångsrik fortsättning. En, två, tre eller fler månader, medlem i församlingen eller en del av Turistkyrkans vänner, din medverkan är viktig. Dels när du är här i Fuengirola men också när du är i Skandinavien. Vi behöver då dina förböner och dina gåvor till församlingens verksamhet.

Bernt Nordström som kommer som pastor i höst har lätt för att knyta kontakter. Låt oss be för att denna gåva ska komma i full funktion under en spännande höst.

Välkomna till oss i höst Vivianne och Bernt och ett stort tack till Gitten och Elon Svanell som fram till nu på ett fint sätt varit vårt pastorspar.
Börge Schönbeck


==========================

Nytt skolteam

Får jag presentera Skandinaviska Turistkyrkans nya fräscha skolarbetare Emma Sundberg och Madelene Casselbrant. Två svenska, trevliga flickor som ska vara medarbetare i Svenska skolan den här terminen.

Emma 20 år om ett halvår är från Torslanda – Göteborg. Hon är van att handskas med barn, ledare och tonåringar. Som medlem i Smyrnakyrkan i Göteborg är hon van att ”ställa upp”. Hon är en erfaren lägerledare och barngruppsledare. En rar go ”tjej” med stor omsorg och initiativförmåga. Efter bara tio dagar i skolan här i Fuengirola är hon mycket poppis bland lärare och elever i låg/mellanstadiet. Jag kan lova att resultatet av hennes närvaro i skolan bara blir gott.

Madelene, 19 år, kommer från Täby i norra Stockholm. Hon är medlem i Grindtorpskyrkan (pingst). Hon tycker om att vara med de lite äldre barn och tonåringarna och har stor förmåga att hantera och vägleda unga, som ser upp till henne. Det är nog bra att hon är baskettränare.

Hon vågar framföra sina åsikter till både till lärare och elever. De´e´bra!!!

En tillgång för skolan är hon, Madde Casselbrant.

Båda flickorna har lätt för att få och ta kontakt och kommer därför att bli till mycket glädje även för vännerna i Turistkyrkan.

Det är en förmån att få kallas ”kyrkans flickor” i skolan och vi tackar särskilt dem som bidrar både med ekonomi och inspiration så att verksamheten kan leva vidare. Sedan år 2001 är den oavbruten. Elever och lärare känner oss och förtroendet för Turistkyrkan blir bara starkare och starkare. Gud med oss!

Marianne Henriksson-Holmström

Mentor och berättare i skolans olika klasser.
==========================

Marta Lofthus

Still going strong. Fyller 91 år i februari.

Selv om det er mange år siden du sist besøkte Skandinaviske Turistkyrkan, så vil du likevel finne igjen ett kjent ansikt. Det er Marta Lofthus. Hun var med på starten av kirka og har nedlagt enormt mye arbeid for den, for annet kristent arbeid og særlig misjonen.

Marta kommer fra Sauda i sør-vest Norge. Her vokste hun opp på en større gård sammen med 7 søstre og en bror. Allerede som 9-åring fikk Marta et kall om å bli misjonær. Dette skjedde også etter krigens slutt og endt utdannelse som sykepleier. Hennes arbeidsfelt ble nord i Kamerun. Her var det meget enkle forhold med ei jordhytte som bolig. Det var mye sykdom blant befolkningen og nå kom hennes utdannelse til nytte. Mange var de som fikk hjelp med skabb og det som verre var. Hun forteller gjerne om sine opplevelser fra denne tiden, og må nå medgi at det kanskje var dumdristig å jage en gepard vekk fra hønsene med en liten kvist i hånda. Etter bare to år ute måtte hun dessverre reise hjem på grunn av tropesykdommer som hun hadde pådratt seg. Etter å ha kommet seg noe etter sykdommen, begynte hun å arbeide på Aker sykehus i Oslo. Her var hun til hjemkommunen Sauda ønsket henne som bestyrer på et nytt aldershjem de holdt på å bygge. Marta var glad for å komme hjem og være med på å starte dette viktige arbeidet. Senere ble hun husmor og kokk i mer enn 5 år ved misjonsskolen i Stavanger før hun på nytt dro til Oslo. Nå i en overordnet stilling ved Diakonhjemmet som hun hadde til hun gikk av med pensjon.

Hver søndag har vi en post på programmet i Turistkirken som heter ”Hele Tyristkyrkan sjunger”. Søndag den 3. februar bør vi synge ekstra friskt for da fyller Marta 91 år.

Turistkirken takker for alt arbeid hun har nedlagt for kirken, og ønsker henne fortsatt gode vintre her og flotte somre i sitt kjære Sauda.

Marta är intervjuad av Arild.
==========================

Resan till Priego de Cordoba

Resan denna gång gick till Priego de Cordoba. En stad mitt i olivdistrikten. Vi ville se både mandelblom och olivhantering. Dessutom besöka en intressant stad.

Här ser vi blommande mandelträd
Visst fick vi se olivträd. Milliontals innan vi nådde staden.
Väl på plats. Intensiva känslor – bussen berörde bilen.
Sorg – termosen i två delar och kaffet bort.
Stressat värre med gäster i mängd.
Nöjda. Äntligen kaffe.

 

En imponerande utsikt från ”balkongen” i Priego de Cordoba

I de smala gränderna satt blomkrukor överallt.
I vår mitt: En fru i typisk fruklänning
Denna dam vill övertyga Göran om den väg han ska gå (med oss).
I kyrkan
På restauranten blev vi mycket nöjda. Typisk spansk måltid och välsmakande.
Pastor Elon och Erik S ser riktigt nöjda ut efter måltiden.
På hemvägen såg vi oljan flöda och kunde köpa med oss olja av yppersta kvalitet.

==========================

Loppis

Prylar i massor
Loppisgeneralerna och Nils med kepsen.

 

Den goda ärtsoppan serveras och avnjutes.
Olle Pehrsson tömde kyrkans vind och medlemmar och vänner skänkte saker. Sedan kunde loppis-försäljning gå av stapeln. Tandemparet Olle P och Erik Sallbring skötte sig bra som loppis-generaler, nästan lika bra som tidigare generalen Sigmund Danielsen.
Anne-Sofie kunde räkna in över 600 Euro.

==========================

Fastetiden

Sandskulptur från Fuengirolas sandstrand.

Så har vi då kommit in fastetiden. För de flesta kanske det inte betyder
så mycket, möjligen att julen äntligen är slut, för enligt dansvisan varar
den ju ända fram till påsken med detta mellanspel av fastan. Den gåt
obemärkt förbi.

En påminnelse är förstås att man, åtminstone hemma i Sverige, under flera
månader kan äta semlor, fettisdagsbullar. Men inte tänker man på att det
bakom detta festande ursprungligen var ett tillfälle att få äta litet
extra gott innan man gick in i fastetiden.

Fasta, avhållsamhet från föda, förekommer inom de flesta religioner och
bottnar egetntligen i föreställningen att vissa födoämnen är farliga och
orena, och fastan har kommit spela en viktig roll i de primitiva folkens
mysterieinvigningar.

Och i Bibeln läser vi redan i Gamla testamentet om fasta och alltsedan
fornkyrkans tid har fastan intagit en framträdande plats som botövning,
som förberedelser för dop och natvard och uttryck för det asketiska
idealet.

I vissa länder förekommer den här tiden karnevaler och upptåg av olika
slag, och det har sin grund i en reaktion mot de stränga förordningar som
förekom inför fastan, bland annat nöjesförbud.

Så ofta går nog fastetiden oss närmast obemärkt förbi, men kanske vi litet
mer borde tänka på dessa veckor som leder oss rakt in i den kristna trons
centrum: Jesu lidande, död och uppståndelse. Jesus går korsets väg,
kärlekens och undrens väg som leder fram till seger. Och där han går fram
tänds hopp och tro som leder fram till lovsång och evigt liv.

Elon Svanell
==========================

Så har vi gått in i ett nytt år.


Alltid samma känsla av förväntan men
samtidigt av tacksamhet för året som ligger bakom. Främst riktar man nog
blicken framåt och hoppas på ett fantastiskt nytt år med önskningar som
uppfylls och egna nyårslöften som inte bryts.

Men kanske vi litet mer borde tänka på året som gått. För alla glädjeämnen
vi har, alla bönesvar vi fått och alla exempel på Guds beskydd vi upplevt.
Säkerligen har vi anledning att tacka Gud för hälsa och krafter och att vi
fått leva ett rikt liv tillsammans med Honom.

Det är spännande med ett nytt år, men ibland kan det fylla oss med en
aning av oro. Vad skall hända? Hur kommer det att se ut vid nästa
årsskifte?

Den sanne Guden är en trofast Gud och förändras aldrig. Han som har
beskyddat och bevarat intill idag, som svarat på bön och beskyddat oss
från allt ont, Han är densamme idag.

Därför ser vi med förväntan och trygghet fram emot år 2008. Och vi ber att
det för oss alla skall bli ett välsignat år, då vi tar emot välsignelser
men också får möjlighet att förmedla välsignelser till alla.

Och då blir 2008 ETT GOTT NYTT ÅR!

Elon Svanell
==========================

Anne-Lise hälsar

Så här pigg ser Anne-Lise ut nu (2 januari). För 14 dagar sedan var hon mycket medtagen efter sitt fall i stentrappan. Troligen får hon lämna sjukhuset snart.
Hon tackar för alla besök och annan omsorg.

==========================

Vår egen barnens rätt ’galakväll’

569 Euro insamlade till mama London i Bukavo, Kongo!

Den djupt berörande berättelsen om mama London som tar hand om våldtäkternas barn i krigets Kongo mötte oss denna mänskligt varma kväll.

Emma var kvällens programledare
Ett 50-tal besökare fick gemenskap o sång från Madde
Även Bambi (till vänster) sjöng och Marianne talade. Dessutom fick vi höra dubbelpianisterna Erik och Berno (inte på bild).

Foto: Börge

========================